Kon: A polgárok addig nem tartják be az előírásokat, amíg egy hozzátartozójuk meg nem betegszik

(Fotó: 021.rs)

2020. július 29. [11:04]

Predrag Kon epidemiológus, a válságstáb tagja szerint attól függetlenül, hogy kevesebb az azonosított koronavírus-fertőzött az előző napokhoz képest, továbbra is nagy számban fertőződnek meg az emberek.

Kon az RTS-nek kiemelte az előírások betartásának fontosságát, mert az emberek addig nem tartják be az óvintézkedéseket, amíg nem látják, hogy valamelyik hozzátartozójuk megbetegszik. Bejelentette azt is, hogy nem valószínű az óvintézkedések szigorítása.

A fertőzöttek száma mellett követik a Covid-kórházakba bejelentkezettek számát is, tette hozzá.

Kiemelte, hogy a járványgörbe kiegyenesedéséről akkor beszélhetnénk, ha minden kórházban csökkenne a páciensek száma, de az olyan nagy településeket, mint Belgrád, nehéz ellenőrzés alatt tartani.

„A nagyobb városokban elegendő egyetlen incidens, hogy a vírus elterjedjen, ha eléggé erős és ha valamilyen érzékenyebb csoportot is érint, ez pedig bármelyik közösségben megtörténhet”, közölte Kon.

Az óvintézkedésekkel kapcsolatban kiemelte, hogy a tervek szerint nem várható azok jelentős mértékű szigorítása.

„Nem kellene, hogy szigorítások legyenek. Követnünk kell a helyzetet, de nem olyan módon, hogy az teljesen a hatalmába kerítsen bennünket, hiszen együtt kell élnünk a vírussal, amíg nem készül el a védőoltás, amelyre még várnunk kell”, magyarázta az epidemiológus.

Ezzel kapcsolatban Kon kiemelte az érvényben lévő intézkedések betartásának fontosságát, valamint annak ellenőrzését is.

„Sajnos amíg a lakosság nem lát valakit a saját környezetében, aki megbetegedett, addig nem tartják be az óvintézkedéseket. Én nem a büntetés, hanem az ellenőrzés pártján állok. A felügyelőségnek ki kell mennie a terepre, de ha nem tudja megfizettetni a büntetéseket, akkor az elfogadhatatlan. Számomra a leginkább frusztráló az, hogy amint jó hírt jelentünk, rögtön azt látjuk, hogy nem tartják be az előírásokat”, emelte ki Kon.

Beszélt továbbá a járvánnyal kapcsolatos ellenállásokról és hitetlenkedésekről, mivel a pandémia az egész világ számára egy új tapasztalatot jelent. Ebben a kontextusban kommentálta a maszkviseléssel és a védőoltással szembeni ellenállást.

„Továbbra is kérdés, hogy miért ütközik ellenállásba a maszkviselés, amikor már egyértelművé vált, hogy az igen is hatékony. Nagy kérdés az, hogy nyílt térben is kell-e maszkot viselni. Védőoltás nélkül őszre, ha lehűl az idő, a járvány újabb hullámára számíthatunk, noha én az idén nem számítok erre. Természetesen aggodalommal tölt el, amikor látom, hogy az emberek nem hisznek senkinek, de a felmérések szerint a polgárok fele készen áll a védőoltás felvételére, ez pedig elegendő”, mondta Kon. (RTS)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!