Lapértesülés: Az EU ultimátumot ad Szerbiának csütörtökön

(Fotó: B92)

2020. július 29. [9:20]

A brüsszeli adminisztráció képviselői csütörtökön igazából egy ultimátumot fognak átadni Szerbiának, írja uniós körökre hivatkozva a szerb sajtó.

A Novosti értesülései szerint a belgrádi küldöttségnek, amely azért utazik Brüsszelbe, hogy Miroslav Lajčakkal és a pristinai intézmények képviselőivel tárgyaljon, átnyújtják majd egy mindent átfogó egyezmény vázlatát, amely szerint Szerbiának de facto el kell ismernie Koszovót, és amely a szerbiai féltől visszavonhatatlanul elvárja, hogy ismerje el az egyoldalúan kikiáltott „hamis államot”.

A diplomáciai körökben azt beszélik, hogy Brüsszel Lajčak különmegbízotton keresztül adja át a tervezetet Marko Đurićnak, a szerbiai küldöttség vezetőjének azzal a kéréssel, hogy továbbítsa azt Aleksandar Vučić szerb elnöknek.

„Ezt a tervezetet az EU úgy írta meg, hogy nem egyeztetett egyik féllel sem, és visszaélt a technikai párbeszédben történt részvételükkel. A tervezet szövege szerint elvárják Szerbiától azt is, hogy ismerje el Koszovó tagságát az ENSZ-ben, illetve más nemzetközi szervezetekben”, közölte a lappal az egyik jól informált forrás. (B92)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!