Szakszervezet a válságtörzs döntésétől: Az egészségügyi dolgozók nem rabszolgák

(Fotó: N1)

2020. június 29. [10:42]

A Sloga Szerbiai Egyesült Szakszervezetek elutasítja a válságtörzs azon döntését, miszerint az egészségügyi dolgozóknak felmondanak, ha visszautasítják másik egészségügyi intézménybe való áthelyezésüket.

„Ez nem csupán törvényellenes, hanem azt is megmutatja, hogy az egészségügyi rendszerünk teljes káosz, s már csak a gondolat is haragot váltott ki az egészségügyi dolgozók körében, akik az úgynevezett szakma politikával való kokettálása miatt egyik napról a másikra hősökből az elégedetlenség elnyelőivé váltak” – áll a közleményben.

A Sloga szerint kizárólag a törvénnyel összhangban lehet valakit másik egészségügyi intézménybe átirányítani. Leszögezik, az áthelyezés csakis önkéntes alapon történhet, „mert az egészségügyi dolgozó nem rabszolga, s nem is adhatják őket kézről kézre, ahogy épp eszükbe jut”.

A szakszervezet hangsúlyozza, az „állam munkaadóként köteles teljes napi fizetés adni az áthelyezett dolgozónak, ha pedig másik városba megy, további juttatásokat, de semmiképpen sem érheti el ezt fenyegetéssel egy olyan döntés értelmében, amely kimondja, hogy köteles elfogadni az áthelyezést, máskülönben elbocsájtják”.

A válságtörzs június 23-i ülésén hozta meg a határozatot, amelynek értelmében az egészségügyi személyzetet áthelyezhetik, s bármelyik egészségügyi intézménybe vagy ideiglenes kórházba küldhetik dolgozni, a munkaadó szóbeli utasítása nyomán. A döntés értelmében, amelyet Ana Brnabić kormányfő írt alá, mindenkit, aki elutasítja az áthelyezést, elbocsátanak. (FoNet)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!