Milyen feltételekkel utazhatnak szerbiai állampolgárok a szomszédos országokba?

A horgosi határátkelőn a Szerbiába való belépés a gyakoribb, főként, hogy tegnap óta nem kell se negatív koronavírus-teszt, se 14 napos otthoni karantén
A horgosi határátkelőn a Szerbiába való belépés a gyakoribb, főként, hogy tegnap óta nem kell se negatív koronavírus-teszt, se 14 napos otthoni karantén (Fotó: novosti.rs)

2020. május 23. [16:22]

Szerbiába való belépéskor a szerbiai állampolgároknak, de más országok állampolgárainak sem kell többé érvényes negatív koronavírus-teszttel rendelkezniük és hatósági engedélyre sincs szükség beutazáskor. Mi van azonban akkor, ha szerbiai állampolgárok indulnak útnak valamelyik szomszédos országba? Mondanánk, ahány ország, annyiféle előírás. A szomszédos országokban eltérő előírások vannak érvényben a külföldi, így a szerbiai állampolgárok belépésekor is.

Horvátországba, akár turisztikai, akár üzleti céllal indul útnak az ember, belépéskor 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet kell felmutatnia. Mindkét esetben igazolás kell az utazás céljáról, vagy az üzleti partner meghívó levele vagy egyéb dokumentuma, vagy pedig a befizetett üdülésről szóló bizonylat. A külföldiek részére azonban nem kötelező a 14 napos hatósági karantén. Az ország további enyhítéseket helyezett kilátásba, de a határok teljes megnyitásáról egyelőre nincsenek mérvadó információk.

Magyarországra a szerbiai állampolgárok üzleti céllal, illetve, amennyiben ott dolgoznak, munkavállalói igazolással beutazhatnak, továbbá, amennyiben megművelhető földterülettel rendelkeznek a határmenti övezetben. Egyéb esetekben méltányossági kérelmet nyújthatnak be a rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes részére az ORFK hivatalos honlapján található elektronikus kérelem formájában. A határok teljes megnyitásáról a szerbiai állampolgárok részére egyelőre nincs szó.

Románia és Bulgária június 1-jén nyitják meg határaikat a szerbiai állampolgárok előtt, ekkortól nem lesz szükség negatív tesztre, sem kötelező hatósági karanténra. Erről a négyek, Szerbia, Görögország, Bulgária és Románia vezetőinek közelmúltban megtartott videócsúcsán döntöttek. A bejelentések szerint Görögország június 15-én nyitja meg határait a külföldi, így a Szerbiából érkező turisták előtt is.

Bosznia-Hercegovinában megszüntették a belépéskor korábban előírt kötelező hatósági karantént, de külföldi állampolgár csak üzleti céllal léphet be, illetve abban az esetben, ha hozzátartozója, családtagja temetésére érkezik. Mindkét esetben azonban negatív koronavírus-tesztet kell felmutatnia, ami nem régebbi 48 órásnál, valamint jelentkezni kell annak a városnak, településnek az egészségügyi intézményében, amelyikbe utazik. Az ország a külföldi országok állampolgárai előtt június 1-jén fogja megnyitni a határokat a korábbiak szerint.

Montenegró határai továbbra is zárva vannak a szerbiai állampolgárok előtt, ez várhatóan júniusban fog változni. A turisztikai szervezetek szerint nem kellenek majd negatív koronavírus-tesztek, de belépéskor mindenkinek ellenőrzik a testhőmérsékletét.

Észak-Macedónia egészségügyi hatóságai úgy mérték fel, hogy a koronavírus-járvány lecsengőben, ezért a kijárási tilalom fokozatos feloldását helyezték kilátásba, a határok megnyitását pedig június 1-jére vagy 10-ére tervezik. Észak-Macedónia a régió egyetlen országa, ahol állami hatósági karantént rendeltek el, s amelyet minden beutazónak vállalnia kell.

Albánia határai, Edi Rama kormányfő napokban tett kijelentése szerint e hónap végére ismét megnyílnak a külföldi, így a szerbiai állampolgárok előtt is, írja a Sputnik.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!