Közzétették a cégek nevét, amelyek a rendkívüli állapot alatt megszegték a szerbiai munkavállalói törvényt

Illusztráció
Illusztráció

2020. május 23. [7:28]

A rendkívüli állapot idején a felügyelőség több mint 1500 esetben ellenőrizte a munkáltatókat a munkavállalói törvény rendelkezéseinek betartása miatt. A dolgozók részéről benyújtott panaszok többsége a felmondásokra, a feketemunkára és a terhes nőkkel, illetve kismamákkal szembeni eljárásra vonatkozott.

A munkaügyi minisztérium honlapján megjelentette azoknak a cégeknek a listáját, akiknél a helyszínre érkező felügyelők feketén dolgozó munkásokat találtak. Stevan Đurović, a munkaügyi felügyelőség igazgatója a Tanjugnak elmondta, a rendkívüli állapot idején 80 szabálysértési feljelentést adták át 78 munkaadó ellen, a törvényes szabályozás megsértése miatt. Eljárást kezdeményeztek a munkavédelmi előírások megszegői ellen is.

A 78 eljárásból 66 a feketemunka és a ki nem fizetett túlórák miatt indult, 14 pedig a munkavédelmi előírások megszegése miatt, mondta Đurović.

A felügyelőségre a rendkívüli állapot idején összesen 4650 bejelentés érkezett, részben telefonon, részben írásban, 1572 felügyeletet végeztek el, ebből 644-et a dolgozók kérésére. Közülük 126 panasza a felmondásra vonatkozott, 26 terhes nő és kismama azzal kapcsolatban tett panaszt, hogy a munkaadó velük szemben nem a törvénynek megfelelően járt el, azaz nem fizette ki járandóságukat. A feketemunkára 79-en tettek panaszt.

A rendkívüli állapot idején azonban a munkaadók többsége betartotta az intézkedéseket és ez jó jel, összegezte Đurović, hozzátéve, az elmúlt egy évben a korábbiaknál több ellenőrzést hajtottak végre és ennek következtében a munkaadók sokkal inkább a törvényekkel és előírásokkal összhangban járnak el.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!