94 millió euró Szerbiának az EU-tól a járvány elleni küzdelemre

Jadranka Joksimović és Várhelyi Olivér egy korábbi találkozón
Jadranka Joksimović és Várhelyi Olivér egy korábbi találkozón

2020. március 25. [18:48]

Betűméret:                     

Várhelyi Olivér, szomszédságpolitikai és bővítési biztos levelet intézett Joksimovićhoz, amelyben megadta azokat az utasításokat a saját európai bizottsági szolgálatának, amelyek alapján a már megkezdett projektekből és IPA eszközökből mintegy 94 millió eurót szabadít fel a szerb kormány beleegyezésével.

Az európai integrációs minisztérium közleménye szerint ez a sürgős esetekben 15 millió eurót jelent. Áttekintették további 21 millió euró felhasználásának lehetőségét is, az európai integráció támogatásának programjaira.

A biztos levelében rámutatott arra, hogy a szerb kormány beleegyezésével a kiegészítő támogatásokra is lehetőség nyílik mégpedig úgy, hogy azok átirányítják azokat az eszközöket, amelyeket a már megkezdett, de még nem realizált projektekre szántak, így 57,6 millió eurót fordítanának az egészségügyi rendszer támogatására és a szociális-gazdasági kihívások leküzdésére.

„Köszönjük a biztosnak, hogy az Európai Bizottság gyorsan és hatékonyan reagált, mert megértette üzenetünket, amellyel sürgős támogatást kértünk a folyó projektekre szánt eszközök, mintegy 94 millió euró átirányítására, amelyet az egészségügyi rendszer támogatására fordítanánk a koronavírus terjedésének meggátolása érdekében”, mondta Jadranka Joksimović, európai integrációval megbízott miniszter.

Joksimović hozzátette, hogy közvetlen kapcsolatban áll a biztossal, akivel folytatja a megbeszéléseket és ajánlatot is tesz majd a rendelkezésre álló források felhasználásának módjára, hogy kielégítsék a polgárok és a gazdaság kulcsfontosságú, egzisztenicális szükségleteit.

Joksimović március 16-án intézett hivatalos levelet Várhelyi Olivérhez, felszólítva az EU-t, hogy tegye lehetővé az IPA előcsatlakozási támogatási eszközből a fel nem használt pénzek átütemezését Szerbia számára, a koronavírus-járvány következményeinek megelőzése és leküzdése érdekében.

A ma érkezett válaszlevélben Várhelyi ismertette Joksimovićtyal az Európai Bizottság és az Európai Unió szerbiai küldöttségének intézkedéseit, hogy időben biztosítsák a mindent átfogó támogatást a szerb kormány számára.

A biztos tájékoztatta Joksimovićot arról is, hogy az Európai Bizottság kapcsolatban áll a nemzetközi pénzintézményekkel annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló eszközök egyesítésével ki tudják elégíteni a magánszektor igényeit, amely hatalmas kihívásokkal szembesül a koronavírus-járvány miatt. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!