Vučić: Az amerikaiak kitartanak a pótvámok megszüntetése mellett

(Fotó: RTV)

2020. február 13. [21:35]

Az amerikaik határozottan és erőteljesen ragaszkodnak a pótvámok azonnali eltörléséhez, közölte Aleksandar Vučić szerb államfő miután tárgyalt Richard Grenell amerikai különmegbízottal, és kiemelte: ezek a megbeszélések sosem könnyűek Szerbia számára.

„Kifejezetten jelentős, hogy Amerika határozottan és erőteljesen ragaszkodik a pótvámok azonnali eltörléséhez, és hogy folytatódjon a párbeszéd köztünk és Pristina között‟, nyilatkozta Vučić az újságíróknak Münchenben.

Arra a kérdésre, hogy mik Grenell javaslatai, Vučić közölte, hogy az amerikai különmegbízott nyíltan és erőteljesen beszélt a pótvámok azonnali megszüntetéséről, de hozzátette: biztos abban, hogy a jövőben Belgrád is hasonló üzeneteket fog kapni más kérdésekben.

A szerb államfő kiemelte, hogy a pótvámok minden szerbiai polgárra kihatással vannak.

„A pótvámok bevezetése 0,4 százalékkal csökkentette a növekedést. Jelentős mértékben csökkentette az erőnket, amit a bérek és nyugdíjak további emelésére fordíthattunk volna. Minél erősebb a gazdaság, minél erősebb Szerbia, annál magasabb lesz az életszínvonal is‟, magyarázta Vučić.

Ismét köszöntet mondott Grenellnek, valamint Mike Pompeo államtitkárnak, de mindenekelőtt Donald Trump amerikai elnöknek, mert a pótvámok eltörlésének sürgetése az ő politikája.

„Azon a napon, amikor eltörlik a pótvámokat, mi hajlandók vagyunk tárgyalóasztalhoz ülni, a választási kampányra való tekint nélkül‟, mondta Vučić.

„Egy asztalnál ültünk velük Davosban és más helyeken is, ahol nem formális tárgyalást folytattunk. A formális megbeszélés a pótvámok eltörlésétől függ‟, tette hozzá a szerb elnök.

Kiemelte azt is, hogy a szerb delegáció a mai találkozón négy dologhoz ragaszkodott, ez pedig az emberek, az áru, a szolgáltatások és a tőke szabad mozgása, hiszen ezek elsőbbséget jelentenek, viszont a megbeszélésektől függ, hogy milyen módon és milyen mértékben lehet ezt elérni.

A szerb államfő elmondta továbbá, hogy ebben a kérdésben nincsenek könnyű megbeszélések.

„Az embereknek meg kell ezt érteniük, nekünk pedig meg kell őriznünk a békét és a stabilitást, valamint biztosítanunk kell az ország gazdasági fejlődését és meg kell őriznünk az érdekeit‟, mondta Vučić.

A holnap a legfárasztóbb napok egyike lesz, sokat tárgyalnak majd Szerbiáról

Saját bevallása szerint a szerb államfőt holnap a legfárasztóbb napok egyike várja Münchenben, mivel 16 órán át, szinte éjfélig fontos tárgyalásai lesznek a biztonsági konferencia keretében, de ezeknek a találkozóknak a célja, hogy bemutassák Szerbia lehetőségeit, mint kedvező üzleti környezetet, amely érdekes lehet a beruházók számára.

Vučić az újságíróknak bejelentette, hogy jelen lesz azon a panelbeszélgetésen, amelyen részt vesznek a koszovói albánok képviselői, de megpróbálja majd Szerbiába vonzani az új német beruházókat. A panelt egyébként Wolfgang Ischinger támogatásának köszönhetően szervezik meg.

„Készülök erre és szeretnék még több német beruházók idevonzani. Ischinger, aki politikai legendának számít Németországban, és aki hatalmas tekintéllyel rendelkezik, ide hívta ezeket a beruházókat és Szerbiát, hogy bemutatkozhasson, mint beruházási célpont. Hogy ezen tudunk dolgozni a müncheni biztonsági fórumon, ez hatalmas jelentőségű‟, mondta Vučić.

A szerb államfő közölte, hogy Kína külügyminiszterével is találkozik majd, ami hatalmas megtiszteltetés Szerbia számára, hiszen nagyon sokan kérték, hogy kétoldalú tárgyalást tudjanak folytatni a kínai féllel, Szerbiának pedig alkalma lesz a találkozóra.

Vučić azt is elmondta, hogy holnap 22 óra 15 perckor találkozik majd az amerikai szenátorokkal, de a német CDU képviselőivel is.

„Bemutatjuk a politikánkat és harcolunk Szerbia érdekeiért‟, mondta Vučić, és kiemelte: így kívánnak kedvező képet festeni Szerbia üzleti környezetéről, amit a külföldi vállalatok fel is ismernek, így a német Brose vállalat is.

Bejelentette, hogy néhány napon belül leteszik a Brose vállalat pancsovai gyárának alapkövét, és ebben az üzemben kapják majd a legnagyobb béreket Szerbiában, átlagosan 1.900 eurót.

Aggasztó a helyzet Bosznia-Hercegovinában, de Montenegróban is

Vučić közölte az amerikai különmegbízottal, hogy aggódik a Bosznia-Hercegovinában kialakult helyzet miatt, ahol válság tört ki az Alkotmánybíróság döntése miatt, amely a boszniai Szerb Köztársaságban lévő földeket Bosznia-Hercegovinának ítélte.

Vučić elmondta Grenellnek, hogy „közös erővel meg tudják őrizni a békét és a stabilitást‟.

„Telefonon beszélgettem Milorad Dodikkal, közölte velem álláspontját, és láttam, hogy megrázták a történtek. Megbeszéltük, hogy szombaton részletesen is egyeztetünk majd erről‟, jelentette ki a szerb államfő Münchenben, ahol holnap részt vesz a biztonsági konferencián.

Vučić ismét elmondta, hogy szombaton, az államiság napján, beszélni fog a régióbeli és a montenegrói szerbek politikai képviselőivel is, valamint Milorad Dodikkal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával és Željka Cvijanovićtyal, a boszniai Szerb Köztársaság elnökével.

„Elvárásaim szerint akkor mindannyian meghalljuk majd, hogy mit gondol Dodik, mert szeretnék mindenkit meghallgatni, hogy lássam mik lesznek a következmények, hogy elgondolkodjak és döntést hozzak‟, mondta a szerb államfő.

Arra a kérdésre, hogy a montenegrói és boszniai történések lelassíthatják-e Szerbia fejlődését, Vučić az újságíróknak elmondta, hogy mindent megtesz annak érdekében, hogy ez ne történjen meg, de egyértelmű, hogy a montenegrói eseményekre nem tud kihatni.

Vučić reményét fejezte ki, hogy mindenkinek lesz elég ereje megérteni, a szerbeknek, a bosnyákoknak és mindenki másnak is, hogy a béke prioritást jelent mindenki számára.

„Mindenki, aki másként gondolja, aki számolja az embereket és a lehetséges fegyvereket, az hatalmas hibát vét. Erre nincs szükségünk. Remélem, hogy lesz erőnk elkerülni a rossz forgatókönyveket, ugyanakkor fellendíteni a gazdaságunkat‟, tette hozzá Vučić.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
sistvan
2020. 02. 14. [ 07:28 ]

Jó lenne ha már nem lennének gondok inkább az eggyüttmüködésen lenne a hangsúly.