Financial Times: Szerbia villámgyorsan halad előre

(Fotó: RTV)

2020. február 13. [12:29]

Szerbia újjászületett 2012 után, amikor is a szakadék szélén állt, és most egy stabil gazdasággal rendelkezik, amelyben folyamatosan növekszik a külföldi beruházások és a bruttó hazai termékek aránya, a közadósság pedig állandóan csökken, közölte a Financial Times (FT) brit napilap.

A Szerbia villámként halad előre címmel megjelentetett külön mellékletben a lap három tematikus szöveget közölt, és egy interjút Siniša Mali szerb pénzügyminiszterrel, amelyben bemutatta az ország pénzügyi reformjainak és gazdaságának sikereit, amely a brit lap szerint Szerbiát „Európa egyik gazdasági csillagává” tette.

Az ország GDP-je szinte folyamatosan növekszik 2014 óta, és 2018-ban 10 éves rekordot döntött 4,4 százalékkal, írja a lap.

A közvetlen külföldi beruházások is folyamatosan növekednek az elmúlt hét évben, így 2018-ban szintén rekordot értek el a 3,5 milliárd eurós összeggel, amely a GDP 8,2 százaléka. A Szerb Nemzeti Bank becslése szerint a külföldi beruházások 2019-ben még magasabbak voltak az előző évhez viszonyítva, hiszen 3,8 milliárd eurót tettek ki.

A Financial Times azt is kiemelte, hogy tavaly Szerbia második alkalommal lett első a közvetlen külföldi zöldmezős (greenfield) beruházások listáján, az országba 2018-ban 105 külföldi greenfield beruházás érkezett.

„A külföldi beruházások többsége, mintegy 70 százaléka továbbra is Európai Uniós tagországból származik, főként Németországból, Olaszországból, Hollandiából és Ausztriából, akik sok pénzt fektettek be Szerbiába, főként az autóiparba”, közölte a lap.

Marko Čadež, a Szerbiai Gazdasági Kamara elnöke elmagyarázta, hogy a külföldi beruházók azért választják Szerbiát, mert az európai keretek között a legalacsonyabbak a működési költségek, adó- és vámkedvezeményeket kapnak, állami támogatásokat és helyi önkormányzati ösztönzéseket, írja a Financial Times.

A szerbiai emberi erőforrások szintén előnyt jelentenek, hiszen sokan beszélik az angol nyelvet, így a Világbank emberi tőkeindexén a 157 országból a 27. helyen végzett, amely a balkáni régió tekintetében a legmagasabb helyezés.

Siniša Mali azt is elmagyarázta, hogy Szerbia elkötelezetten halad az Európai Unióba vezető úton, de mivel még mindig nem tagállam, ezért meghatározott szabadsággal is rendelkezik az ország, ezt pedig jól ki is tudja használni egyes helyzetekben.

„Ez lehetővé teszi a számunkra, hogy különböző országokkal kössünk szabadkereskedelmi egyezményt, mint amilyen Törökország, de kedvezményezett a helyzetünk az USA-val is, jó szerződések és megállapodások jellemzik a kínai kapcsolatunkat is, de itt van még a Közép-európai Szabadkereskedelmi Megállapodás és az Eurázsiai Gazdasági Unió”, mondta Mali. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!