Brnabić: A bizonytalanság a régióban Szerbiának felel meg legkevésbé, Vučić azonnal reagált

(Fotó: RTV)

2020. február 13. [11:00]

Kétségtelen, hogy a régió helyzete bizonytalan, ez pedig Szerbiának felel meg a legkevésbé, jelentette ki Ana Brnabić szerb kormányfő és kiemelte, hogy Aleksandar Vučić azonnal reagált, szombaton pedig beszélgetni fog Belgrádban a Montenegróban és a boszniai Szerb Köztársaságban élő szerbekkel arról, hogy hogyan tudna nekik segíteni.

Brnabić azt is kiemelte, hogy Szerbia továbbra is a békére és a stabilitásra szólít fel.

„Vučić szombaton beszélgetni fog velük, hogy kiderüljön, milyen módon tud a leginkább segíteni nekik és támogatni őket, valamint hogy miként tudnánk lecsitítani a régióban uralkodó helyzetet, amely nekünk felel meg a legkevésbé”, magyarázta Brnabić.

A szerb kormányfő nem lesz jelen a szombati megbeszélésen, mivel Münchenbe kell utaznia a biztonsági fórumra.

„Ismét a békére és a stabilitásra szólítunk fel mindenkit, de úgy, hogy közben ne kerüljenek veszélybe a szerbek jogai sehol a régióban, mert be kell ismernünk, hogy a jelen pillanatban veszélyben vannak ezek a jogok. Ami most történik, annak nem kellene megtörténnie”, közölte Brnabić, aki hozzátette, hogy ezeket a problémákat diplomáciai úton, és elővigyázatossággal kell kezelni.

Dodik: Megsértik a boszniai Szerb Köztársaságot, Vučić megértésére számítok

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagja bejelentette, hogy Aleksandar Vučić szerb államfőtől megértést fog kérni szombaton az iránt a helyzet iránt, amelyben a boszniai Szerb Köztársaság van, majd úgy értékelte, hogy Bosznia-Hercegovina Alkotmánybíróságának a vagyonról szóló új döntése jól mutatja, hogy ennek a bíróságnak a célja a boszniai Szerb Köztársaság erejének lerombolása.

„El fogom neki mondani, hogy a szerbeket mindenhol támadások érik, bárhol éljenek, Montenegróban, Koszovóban, a boszniai Szerb Köztársaságban, a Föderációról ne is beszéljünk, mindenki zavaró tényezővé szeretne tenni bennünket”, tette hozzá Dodik a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!