Brnabić: Pristina miatt megkötött kézzel folytatjuk a nyomozást

(Fotó: Tanjug)

2020. január 16. [10:36]

Betűméret:                     

Ana Brnabić szerb kormányfő reggel kijelentette, hogy Oliver Ivanović, a Szabadság, Demokrácia, Igazság nevű polgári kezdeményezés vezetője elleni merénylet második évfordulóján Szerbia üzenete az, hogy nem fogja leállítani a nyomozást, amíg ki nem derül, hogy ki adta ki a parancsot és ki követte el a gyilkosságot, mégpedig „az igazi tetteseket, és nem azokat, akiket szeretnének belekeverni ebbe a történetbe”.

A kormányfő a Szerbiai Rádió és Televíziónak elmondta, hogy Belgrád egyedül folytatja ezt az eljárást Pristina, illetve a Koszovóban lévő nemzetközi képviselők bármilyen támogatása nélkül, és itt elsősorban az EULEX-re gondol, hiszen az UNMIK-nak „nincs különösebb ráhatása” az ügyre.

Mint mondta, a szerb kormány „bizonyos értesülésekre” tett szert, amelyekről ő nem beszélhet, nehogy veszélybe sodorja az embereket és a nyomozást, mivel Koszovóban olyan a helyzet, hogy nem tudják megakadályozni a különleges bíróság által védett tanúk meggyilkolását sem.

„Nekünk a bal és a jobb kezünk is kötött Pristina és a nemzetközi közösség miatt, és így folytatjuk a nyomozást”, mondta Brnabić.

A kormányfő elmondta továbbá, hogy Ivanović meggyilkolása ügyében a gyanúsítottak nem számíthatnak igazságos perre Koszovóban, majd hozzátette: a vádeljárás egy „bohózat”, a „bizonyítékok, már ha azokat annak lehet nevezni, ellentmondásosak”.

„Szerbiának és a szerbeknek, bárhol is éljenek, békére, stabilitásra és biztonságra van szükségük, Szerbia pedig tudni fogja, hogy miként őrizze meg a szerbek békéjét és biztonságát”, jelentette ki Brnabić, aki részt vett az Ivanović meggyilkolásának évfordulója alkalmából szervezett megemlékezésen a belgrádi Szent Száva-templomban. (Beta)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!