Január 1-jétől a svájci modell alapján számolják a szerbiai nyugdíjat

(Fotó: Tanjug)

2019. december 6. [12:35]

Betűméret:                     

A szerb parlament képviselői ma elfogadták a nyugdíj- és rokkantbiztosításról szóló törvény módosítását és kiegészítését, amely értelmében 2020. január 1-jétől a svájci modell alapján indexálják a nyugdíjakat.

A svájci modell azt jelenti, hogy az 1,7 millió szerbiai nyugdíjas járandóságát úgy emelnék, hogy 50 százalékban az inflációval, 50 százalékban pedig az átlagbér növekedésével hangolnák össze.

A szkupstina elfogadta az ügynökségen keresztüli foglalkoztatásról szóló törvényt is, amely előirányozza az ügynökségeken keresztül alkalmazott munkavállalók védelmét, s egyenlő bért biztosít számukra a munkáltató által közvetlenül alkalmazott dolgozókkal szemben.

Zoran Đorđević munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai miniszter elmondása szerint a munkaidő, a bér, a szabadság és a munkahelyi biztonság tekintetében is egyenlő feltételeket kapnak.

Csökken a fizetés utáni járulék

A parlament ma egy adótörvénycsomagot is elfogadott, többek között a kötelező társadalombiztosítási járulékról szóló törvény módosítását is, amely értelmében a nyugdíj- és rokkantbiztosítási járulék 26 százalékról 25,5 százalékra csökken.

A parlament elfogadta a jövedelemadóról szóló törvény módosítását is, amely 15 300 dinárról 16 300 dinárra növeli a havi jövedelem nem adóköteles összegét.

Január 1-jétől 255 dinár a tévé-előfizetési díj

Az RTS és az RTV előfizetési díja január 1-jétől 220 dinárról 255 dinárra emelkedik, erről is ma döntött a szkupstina.

A közmédia előfizetési díját a villanyszámlán keresztül fizettetik meg.

Elhalasztják az új bérrendszerre való átállást

A szkupstina ma megszavazta az állami szolgálatoknál alkalmazottak béreiről szóló törvény módosítását is, amely előirányozza, hogy 2021-re halasszák a fizetések meghatározásának új rendszerét, a fizetési osztályok bevezetésével együtt.

Branko Ružić államigazgatási és helyi önkormányazti miniszter leszögezte, a módosítással újradefiniálják azokat a határidőket, amelyektől kezdődően a közszféra egyes részein a bérekre vonatkozó rendszerszintű és külön törvényeket kell alkalmazni, jelenti a Tanjug.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!