A szerb egészségügyi minisztérium figyelmeztetése: Hamis gyógyszerek az interneten

Illusztráció
Illusztráció (Fotó: Pixabay)

2019. október 21. [11:10]

Az interneten vásárolható gyógyszerek fele hamisítvány és potenciálisan mérgező, nem kevésbé veszélyesek az étrend-kiegészítők másolatai sem, míg az eredeti termékek, mint a vitaminok és az izomerősítő készítmények, csak minimális ellenőrzésen esnek át, írja a Večernje Novosti.

A szerb egészségügyi minisztérium adatai szerint jelenleg a potencianövelőket, a citosztatikumokat, az antibiotikumokat és az antidepresszánsokat hamisítják a leginkább, az étrend-kiegészítők közül pedig a potencianövelő és a fogyást segítő készítményeket.

A minisztériumnál azt állítják, hogy az Európa Tanács közelmúltban aláírt egyezményének fel kellene gyorsítania a feketepiaci gyógyszermásolatok felfedésének eljárását, amelyek mennyisége évről évre változik.

Momir Mikov, az Újvidéki Orvostudományi Kar Gyógyszerészeti és Toxikológiai Tanszékének professzora rámutatott arra, hogy a gyógyszerhamisítás kockázata minden szakaszban fennáll: az előállítástól és a szállítástól kezdve a kiskereskedelmi értékesítésig, a legtöbb hamisítvány pedig külföldről érkezik.

Leszögezte, nem illegális a gyógyszerek interneten való árusítása, mert sok ismert forgalmazó nyújt ilyen lehetőséget, de Szerbiában még nincs rendszer a gyógyszerek ily módon történő, engedélyezett forgalmazására.

A vásárlás aránylag biztonságos, amennyiben ismert és bejegyzett gyógyszertárak honlapjáról rendelünk, de sok páciens nem tudja felismerni, hogy hivatalos vagy hamis weboldalról van-e szó, figyelmeztetett Mikov. (FoNet)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!