Most már biztos, hogy jelen van Szerbiában az afrikai sertéspestis

Mladenovacnál van a betegség gócpontja

2019. augusztus 13. [18:02]

Megjelent Szerbiában az afrikai sertéspestis, mégpedig Mladenovac környékén, jelentette ki Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter, miután a madridi laboratóriumi vizsgálatok is kimutatták a betegséget. A miniszter kiemelte: minden szükséges intézkedést megtettek a vírus terjedésének megakadályozására.

A vírus, amely ellen nem létezik megelőző védőoltás három Mladenovac körüli faluban ütötte fel a fejét, így fertőzöttnek nyilvánították ezt a területet.

Az emberek biztonságban vannak

Az afrikai sertéspestis okozó vírus kizárólag a sertést és a vaddisznót támadja meg, így az emberekre nem jelent veszélyt.

„Az emberek fogyaszthatnak sertéshúst. A vírus kizárólag a sertés- és vaddisznóállományra jelent veszélyt. Az afrikai sertéspestis ellen nem létezik védőoltás. Ez komoly problémát jelent, mindenekelőtt a sertéshússal foglalkozó iparágaknak”, mondta a miniszter.

Tilos a sertések szabadon tartása

Nedimović hangsúlyozta, hogy az állam mindent megtesz annak érdekében, hogy ne terjedjen tovább a vírus, ezért az érintett területeken elaltatták a disznókat, illetve kártérítést fizetettek a gazdáknak.

A miniszter hozzátette, hogy tilos a sertések szabadon tartása. Ezzel az intézkedéssel is a vírus továbbterjedését próbálják megakadályozni.

„Ami Mladenovacnál történt, az egy mikro eset”, mondta Nedimović, majd kiemelte, hogy most a megelőzés a legfontosabb, ezért arra kérte a gazdákat, hogy minden gyanús esetet jelentsenek az állatorvosoknak, vagy az állategészségügyi felügyelőségnek.

Nincs veszélyben a kivitel

Arra a kérdésre, hogy veszélybe került-e Szerbia sertéshús-kivitele, a miniszter elmondta: amint felmerül a vírus meglétének gyanúja, vagy beigazolódik a jelenléte, akkor az országok automatikusan megszakítják a sertéshús behozatalát, viszont ideiglenes jellegű intézkedésről van szó.

„Mi ma döntésre jutottunk. Aláírtam azt a határozatot, amely bevezeti Szerbia régiókra osztásának az elvét. Ez azt jelenti, hogy a vírussal fertőzött területeken nem lehet kereskedni, de minden más területen, ahol nincs jelen a vírus, szabad a kereskedelem”, mondta Nedimović.

A miniszter hozzátette, hogy a most következő 40 napos ellenőrzési időszak után gond nélkül exportálhat Szerbia az EU területén, majd arra emlékeztetett, hogy két évvel korábban a környező országokban is felütötte a fejét az afrikai sertéspestis, így nem az volt a kérdés, hogy eljut-e Szerbiába, hanem az, hogy mikor. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!