Francia sajtó: Párizs segítséget nyújt Szerbiának az EU-tagsághoz szükséges reformokban

(Fotó: N1)

2019. július 15. [17:11]

Betűméret:                     

Párizs segítséget nyújt Szerbiának, hogy sikeresen hajtsa végre a reformokat, amelyek szükségesek az Európai Uniós csatlakozáshoz, írja a Les Echos francia napilap Emmanuel Macron francia elnök belgrádi látogatása apropóján azzal az értékeléssel, mely szerint a látogatásnak „helyre kell állítania az igencsak visszaesett párbeszédet Párizs és Belgrád között‟.

A francia lap Macron közeli munkatársaira hivatkozva azt írja, hogy „három akadálya és gyenge pontja‟ van Szerbiának az EU-ba tartó útján, de Macron megkísérli továbbá azt is, hogy visszaültesse Belgrádot és Pristinát a tárgyalóasztalhoz. A párizsi hivatalos körök szerint „több ország, ideértve Franciaországot is, elutasítja az új tagállamok felvételét az EU-ba, mert az már így is meggyengült‟.

„Azt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy jelöltek nem készültek fel eléggé, az Európai Bizottság pedig a Szerbiáról szóló legutóbbi jelentésében rámutatott arra, hogy vannak még komoly hiányosságok, amelyeket pótolni kell a tájékoztatás pluralizmusa, a korrupció, a pénzmosás és a szervezett bűnözés megfékezése, valamint az igazságszolgáltatás fejlesztése terén‟, írja a Les Echos, és hozzáteszi: Franciaország segítséget nyújt Szerbiának azzal, hogy felkínálja neki saját EU-csatlakozási modelljét.

„Párizs szemszögéből mindenek előtt rendezni kell a feszült helyzetet Szerbia és volt tartománya, Koszovó között, erre ugyanis a csatlakozás előfeltételeként kell tekinteni‟, írja a lap, amely szerint a pristinai 100 százalékos pótvámok miatt akadt el a párbeszéd Szerbiával.

„Párizs ismét szeretne aktívan jelen lenni Szerbiában, egyebek mellett azért, hogy engedje át az országot Oroszország és Kína befolyásának‟, írja a francia napilap, amely kitér arra is, hogy Franciaország és Szerbia barátságát próbára tette az elmúlt húsz év, kezdve a NATO-bombázásoktól, egészen odáig, hogy Franciaország gyorsan elismerte Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását, de hatalmas hiba volt a francia protokoll részéről az is, hogy az I. világháború évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen Aleksandar Vučić szerb elnök nem kapta meg az őt, illetve az országot megillető helyet a díszceremónián, írja a Beta.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!