Vučić: Nem engedjük meg, hogy elűzzék a szerbeket

(Fotó: RTV)

2018. december 6. [12:07]

Betűméret:                     

Aleksandar Vučić szerb államfő ma kijelentette: meg van győződve arról, hogy Szerbiának, Pristina irracionális intézkedései ellenére is, sikerül megőriznie a békét, és nem lesz háború, de nem fogja sehol, soha többé megengedni, hogy elűzzék a szerb népet.

Vučić a Pink televízió reggeli műsorában arra a kérdésre, hogy háborúval fenyeget-e Pristina azon döntése, hogy a Szerbiából érkező árura külön adót vetett ki és megalakítja a katonaságát, a szerb államfő elmondta: nem szereti a háború szó használatát, és nem is gondolja, hogy annak bármilyen haszna lenne.

Vučić elmondta, hogy az ország nagyon nehéz helyzetben van, amelyben nem lehet előre látni a lépéseket, hiszen Pristina eddigi döntései mind irracionálisak voltak.

A szerb elnök közölte, hogy Szerbia a legnehezebb körülmények között is megtesz mindent, hogy tárgyalással és békés úton oldja meg a problémáit.

Vučić szerint az országnak felelősségteljes politikát kell folytatnia, a béke politikáját, de nem olyat, amely nem törődik a Koszovóban élő szerbekkel, éppen ellekezőleg.

Vučić ma telefonon tárgyal Stoltenberggel

Vučić ma telefonon tárgyal Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral Koszovóról és a katonaság bejelentett megalakításáról.

„A mi feladatunk, hogy megkezdjük velük a kommunikációt a terepen is. A NATO a brüsszeli egyezmény megkötése után magára vállalta azt a felelősséget, hogy Koszovó északi részén nem alakulhat katonaság”, emlékeztetett a szerb elnök.

Vučić: Nem fogom megengedni, hogy Szerbiát idegen kéz irányítsa

Vučić hangsúlyozta, hogy amíg „politikailag aktív”, addig nem fogja megengedni, hogy Szerbiát idegen kéz irányítsa.

„Szerbia szabad, független és szuverén állam, és nem fogom megengedni, hogy bármelyik ország ügynökei irányítsák ezt az országot. Ezért tisztelik Szerbiát a világban. Mindenkit meghallgatunk, de a szerbiai polgárok nem őket választották meg arra, hogy irányítsák az országot, hogy szétzilálják és megsemmisítsék azt”, mondta az államfő.

Ramush Haradinaj kijelentésével kapcsolatban, mely szerint meg fog dőlni a belgrádi kormány, Vučić elmondta, hogy ez egy „semmilyen interjú”, de rájött, hogy annak saját üzenete volt.

„Ezt még az előtt jelentette ki, hogy bevezették volna a külön adót és mielőtt megpróbálták likvidálni Milan Radojičićot. Valaki ezt nagyon jól kitervelte", mondta Vučić, majd hozzátette: arra számítottak, hogy ha megölik Radojičićot, akkor már senki sem mondhatja, hogy Radojičićnek köze volt Oliver Ivanović meggyilkolásához, hiszen Radojičić a Szerb Lista tagja, Vučić pedig támogatja ezt a listát, és őt is belekeverték volna. (Tanjug, Pink)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!