Egy nap alatt 320 ezer euró értékű jégvédelmi rakétát lőttek ki Szerbiában

(Fotó: Tanjug)

2018. június 15. [11:18]

Betűméret:                     

Az elmúlt másfél hónapban, vagyis április 24-e óta 7942 jégvédelmi rakétát lőttek ki Szerbiában, csak szerdán pedig 1164-et. A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézetben (RHMZ) azt mondják, a jég elleni védekezés az esetek kétharmadában sikeres.

A legtöbb rakétát, 231-et az Aranđelovac közelében lévő Bukulja radarközpontból lőtték ki, míg Užice területén 167-et használtak. Sajnos, nem tudták teljes mértékben elhárítani a veszélyt, így Užicen mogyoró nagyságú, Pribojban üveggolyó nagyságú, Topolán pedig teniszlabda nagyságú jég hullott az égből.

Zoran Babić, a RHMZ Jégvédelmi Központjának vezetője emlékeztetett arra, hogy a jégvédelem hatékonysága 50 és 60 százalék közötti.

„A használt rakéták, természetesen, kifogástalanok, de nehéz legyőzni a természetet. Az esetek kétharmadában sikerül csökkentenünk a jég nagyságát akkorára, hogy ne okozzon kárt. Azonban az esetek harmadában nem járunk sikerrel. Ez történt szerdán, láttuk, milyen erős a természet” – mondta Zoran Babić.

Hozzátette, az elmúlt tíz évben, április végétől június közepéig, kétszer kevesebb rakétát használtak, leggyakrabban körülbelül 3500-at. Idén 38 nap volt, amikor fennállt a jégeső lehetősége, az elmúlt években ez a szám háromszor kevesebb volt. (Politika)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!