Javaslat az IMF-nek: Az orvosok, tanárok és rendőrök kapjanak 10 százalékos fizetésemelést

(Fotó: N1)

2018. június 13. [12:25]

Betűméret:                     

A szerb kormány azt javasolta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) képviselőinek, hogy 8-10 százalékkal emeljék meg a közszférában dolgozók bérét.

A kormány javaslata szerint 10 százalékkal emelnék az orvosok, a rendőrök, valamint az általános és középiskolákban dolgozó tanárok és tanítók bérét, míg a közszféra többi területén dolgozók 8 százalékos emelésre számíthatnának.

E szerint egy tanár, aki átlagosan 40.000 dinárt keres, 44.000 dinárra emelkedne a bére, egy szakorvos az eddigi 73.000 helyett 80.300 dinárt keresne, a rendőrfelügyelő bére pedig a jelenlegi 47.000 helyett 51.700 dinár lenne.

A Blic értesülései szerint viszont az IMF kisebb mértékű, 6-8 százalékos béremelést javasol. A Blic forrása elmondta, hogy a szerb kormány és az IMF közötti megállapodás csak javaslat, és a kormány nem köteles elfogadni mindent, amit a valutaalap előterjeszt.

James Roaf, az IMF szerbiai küldöttségének vezetője ugyanakkor kiemelte, hogy a bérek és nyugdíjak emelése lineáris kell, hogy legyen.

„A bérek emelése csak akkor lehetséges, ha a gazdaság továbbra is fejlődik, vagyis ha folyamatos lesz a pénzügyi stabilizáció és a külföldi beruházók érkezése. Ha ez továbbra is így lesz, akkor elképzelhető a béremelés”, nyilatkozta Roaf a B92-nek.

Legvalószínűbb, hogy a béremelés 2019 januárjától lesz esedékes, ugyanis ősszel derül majd ki, hogy pontosan hány százalékkal emelik meg a béreket az új költségvetés tükrében. Ekkora várhatják a nyugdíjasok, hogy hatályon kívül helyezik az ideiglenes nyugdíjcsökkentésről szóló törvényt is.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!