Szerbia: Hétfőtől fokozott közúti ellenőrzés

Illusztráció
Illusztráció

2018. március 11. [17:43]

Betűméret:                     

Hétfőtől fokozott közúti ellenőrzés lesz a szerbiai közutakon. Az egész héten tartó akció során első sorban a biztonsági övek használatát ellenőrzik majd. Az akció nem csak Szerbiára, de további 31 európai államra (az EU 28 tagállama, plusz Svájc, Norvégia, Szerbia és Grúzia), vagyis a nemzetközi közlekedésrendészeti hálózat, a TISPOL többi tagállamára is kiterjed.

Az ellenőrzés kiterjed majd a vezetés közbeni szabálytalan mobiltelefon-használatra is, áll a szerbiai belügyminisztérium vasárnap kiadott közleményében.

A közlekedésbiztonsági ügynökség legújabb felmérésének eredményei azt mutatják, hogy Szerbiában az autósok illetve az anyósülésen utazók 76 százaléka használja a biztonsági övet, míg a hátsó üléseken utazók mindössze 12 százaléka, noha a biztonsági övek használata a hátsó üléseken is kötelező. Ugyanakkor a sofőrök mintegy 6 százaléka használja vezetés közben a mobilját.

2017-ben a közlekedési balesetekben elhunytak majdnem 60 százaléka nem használta a biztonsági övet a baleset pillanatában.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a szabályosan használt biztonsági öv a közlekedési balesetek alkalmával több mint 60 százalékkal csökkenti a halálos kimenetelt, teszi hozzá a belügyminisztérium közleménye.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!