Szerbiában legalább háromezer külföldi munkás dolgozik, főként oroszok és kínaiak

2017. december 12. [12:18]

Betűméret:                     

Szerbiában az ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkező személyek közül a legtöbb munkavállalási engedélyt kínai állampolgárok kapták, összesen 1.373-an, őket követik az oroszok, 662-en. Macedón állampolgároknak 441, olasz állampolgároknak pedig 354 munkavállalási engedélyt adtak ki idén a januártól októberig terjedő időszakban.

A Večernje novosti azt írja, hogy ezek a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat hivatalos adatai, azoknak a száma viszont nem ismert, akinek nincs munkavállalási engedélye, és feketén dolgoznak.

A hivatalos dokumentum nélkül legtöbben az építkezési és a mezőgazdasági idénymunkák idején dolgoznak, ők főként Macedóniából és Albániából érkeznek. A munkavállalási engedélyt pedig többnyire a menedzsereknek, vállalatigazgatóknak és az IT szakembereknek adják ki.

A munkaügyi minisztériumban hangsúlyozták, hogy Szerbia két országgal kötött kétoldalú megállapodást a munkavállalók ideiglenes foglalkoztatásáról, 2009-ben Fehéroroszországgal, 2011-ben pedig Bosznia-Hercegovinával, továbbá Szlovákiával is együttműködést kötött az illetékes minisztérium a közelmúltban, pontosabban november 13-án.

2016-ban összesen 7.340 munkavállalási engedélyt adtak ki Szerbiában külföldi állampolgároknak, 2017. január 1-től október 31-ig pedig 6.225 külföldi személy kapott ilyen engedélyt.

Željko Veselinović, a Sloga Egyesült Szakszervezetek elnöke a Novostinak elmondta: nincs tudomása arról, hogy egyszerű külföldi munkások jöttek volna Szerbiába dolgozni, mivel főként az IT-ben dolgozók szakemberekről és menedzserekről van szó.

Veselinović kiemelte, hogy nálunk a legalacsonyabbak a bérek Európában, ezért az egyszerű munkásoknak nem áll érdekében Szerbiában dolgozni. Régebben Romániából érkeztek vendégmunkások a mezőgazdasági idénymunkák miatt, de az utóbbi időben egyre kevesebben érkeznek, hiszen Románia is tagja az EU-nak, és jobb helyzetben vannak.

Veselinović hozzátette, hogy a smederevói Železarában jelenleg igen sok kínai, a NIS-ben és a Lukoilban pedig sok orosz dolgozik, de ők többnyire munkavezetők, illetve felelős személyek, béreiket pedig nem is lehet összehasonlítani a szerbiai átlaggal, írja a belgrádi lap.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!