Brnabić: Nemcsak Oroszországgal tartunk fenn szoros kapcsolatot

2017. október 12. [17:55]

Kiváló az együttműködésünk a NATO-val, és üdvözöljük azt is, hogy megértést tanúsítanak a katonai semlegességünk iránt, mondta Ana Brnabić szerb kormányfő.

Brnabić a belgrádi biztonsági fórumon ma arra emlékeztetett, hogy Podgoricában beszélgetett Mike Pence amerikai alelnökkel és közölte vele: Szerbia megérti, hogy a régió országai csatlakozni akarnak a NATO-hoz, ugyanakkor elvárja, hogy ezek az országok és a NATO pedig megértsék, hogy Szerbia katonailag semleges ország kíván maradni.

Nemcsak Oroszországgal tartunk fenn szoros kapcsolatot, hangoztatta.

Brnabić: Az európai integráció szempontjából is fontos a régió stabilitása

A szerb kormányfő elmondta, hogy nincs sikeres európai integráció és fenntartható gazdasági fejlődés a régió stabilitása nélkül, majd kiemelte, hogy az elmúlt időszakban Szerbia jelezte nyitottságát és rugalmasságát.

Az Európai Unió a berlini folyamaton keresztül tett erőfeszítéseket, Szerbia pedig igenis a stabilitás forrása a régióban, mondta Brnabić a belgrádi biztonsági fórumon, ahol a témák egyike volt az is, hogy a NATO és Szerbia közötti partnerség sikere jelenti a Nyugat-Balkán biztonságát, írja a Tanjug.