Dačić: Az amerikai nagykövet ne avatkozzon bele Szerbia belügyeibe

Rendre utasította az amerikai nagykövetet: Ivica Dačić szerb külügyminiszter.
Rendre utasította az amerikai nagykövetet: Ivica Dačić szerb külügyminiszter.

2017. október 12. [14:06]

Kyle Scott, az Amerikai Egyesült Államok (USA) belgrádi nagykövete ne avatkozzon bele Szerbia belügyeibe, a mi nagyköveteink sem teszik ezt, nyilatkozta ma Ivica Dačić szerb külügyminiszter.

Dačić a nagykövet egyik kijelentésére reagált. Scott ugyanis Aleksandar Vulin védelmi miniszterről nyilatkozott, mert a szerb miniszter dicsérettel illette a háborús bűnökért elítélt Vladimir Lazarevićet, ez pedig megjelent a Washington Postban.

Lazarević letöltötte büntetését, állapította meg Dačić, aki elmondta azt is, hogy Ramush Haradinaj koszovói kormányfő még csak ezután fogja majd letölteni büntetését, Ante Gotovina horvát tábornokot pedig felmentették a háborús bűnök vádja alól, és a horvát elnöki tisztségre pályázik, írja a Fonet.

Az USA belgrádi nagykövete Twitter profilján közölte a Washington Post szövegét azzal a felirattal, hogy „a szerb védelmi miniszter dicséri a háborús bűnös elítéltet”, és úgy értékelte, hogy „hónapokon át dolgoztak Amerikában Szerbia hírnevének javításán, amit egyetlen nyilatkozat is tönkre tehet”.

Ma pedig maga Vulin is reagált. A miniszter a Pink TV műsorában elmondta: teljesen természetes az, hogy a védelmi miniszter a tábornoka mögött áll, és hogy az igazat mondta a bombázásokról és Lazarević tábornokról is, ezért senki sem vádolhatja hazugsággal.