Tokió 2020: A japán miniszterelnök az egyéves halasztást javasolta

Abe Sinzó (jobbról a második) az olimpia elhalasztását javasolta Thomas Bachnak (balról a második)
Abe Sinzó (jobbról a második) az olimpia elhalasztását javasolta Thomas Bachnak (balról a második) (Fotó: AFP)

2020. március 24. [13:50]

A japán NHK televízió arról számolt be, hogy Abe Sinzó miniszterelnök a nyári, tokiói olimpia egyéves halasztását javasolja Thomas Bachnak, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnökének.

A legfrissebb információk szerint a japán kormány is beállt az olimpia elhalasztását támogatók közé, ugyanis Abe Sinzó miniszterelnök azt javasolta Thomas Bachnak, 12 hónappal később kerüljön sor a nyári olimpiai játékokra – értesült a japán NHK televízió.

A japán kormányfő szerint a halasztás elkerülhetetlen, ha nem lehet teljes olimpiát rendezni a világjárvány miatt. A Kjodó japán hírügynökség szerint Abe a szerdai nap folyamán Donald Trump amerikai elnökkel is telefonos egyeztetést tart, az olimpia pedig a napirend előkelő helyén szerepel.

A tegnapi nap folyamán Dick Pound, a NOB veterán tagja már arról beszélt, tudomása szerint megszületett a döntés a halasztásról. Ezt támasztják alá a mostani hírek is. Kérdés már csak az, mikor kerül sor a hivatalos bejelentésre, Bach a sportolóknak írt levelében még úgy fogalmazott a hétvégén, az elkövetkező négy hétben hozzák meg a végleges döntést.

Az elmúlt napokban azonban egyre több olimpiai bizottság jelezte, hogy a halasztás lenne a legjobb megoldás a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben. Kanada volt az első ország, amely azt is közölte hétfőn, hogy ha az eredeti időpontban tartanák meg a játékokat, akkor bojkottálja az eseményt. Ezt követte Ausztrália, amely arra biztatta atlétáit, úgy készüljenek, mintha a játékokat egy évvel elhalasztották volna. (NSO)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!