Szobrok

Így fog kinézni az emlékhely
Így fog kinézni az emlékhely
Épül a szobor talapzata. Még csak épül, de máris megbecstelenítették az ártatlanok emlékét
Épül a szobor talapzata. Még csak épül, de máris megbecstelenítették az ártatlanok emlékét
A gyakori tiltakozások nyomai
A gyakori tiltakozások nyomai
Az egyik tiltakozás. Sok hazugság, csúsztatás és mellébeszélés félrevezetettek, tudatlanok és türelmetlenek részéről.
Az egyik tiltakozás. Sok hazugság, csúsztatás és mellébeszélés félrevezetettek, tudatlanok és türelmetlenek részéről.

2022. október 26. [15:26]

Betűméret:                     

A lélektan szívesen fordul a beleélés és a vizualizáció lehetőségéhez, amikor fel szeretné tárni az ember rejtett bajait, vágyait, előítéleteit. A lelki egészség szempontjából fontos képesség, amikor átérezzük embertársaink helyzetét, vagy pedig ha előre vetítünk bizonyos helyzeteket, és az ezzel a kapcsolatos megérzéseink alapján cselekszünk.

A közösségi indentitás szempontjából is megerősítő jelként foghatóak fel a bennünk felsejlő érzelmek, amelyek aktuális jelenségek, illetve hírek kapcsán élednek. Képzeljük el magunkat, hogy ez év október 25-én ott állunk - ahol valójában sokan még sohasem jártunk - és a szemeink előtt a lelkes helyi ukránok, papokkal és szépen öltözött kislányokkal együtt, a Magyar Nemzet tudósítása szerint “búskomor, csepegő esőben” felavatják a nemzeti címerüknek is tekintett háromágú szigonyt, a “trizubot” a magyarok Turul-szobra helyén a munkácsi várban. Abban a várban, amely a magyarok történelmében több, mint ezer éves múlttal rendelkezik, hiszen a feljegyzések szerint még Szent István idejében is megvolt a maga őrző-védő jelentősége. Valahol azt is olvastam, hogy maga Munkács (talán) a legrégebbi magyar településnek is tekinthető a Pannóniában, és a magyarok erőfeszítéseinek emlékét is őrzi, lévén, hogy nagy nehézségek, sok munka árán jutottak el idáig, több mint ezer évvel ezelőtt. A magyar múlt fontos helyszínévé vált az által is, hogy történelmünk nagy nőalakja, Zrínyi Ilona itt küzdött a Habsburgok ellen a Rákóczi szabadságharc idején. Ennyi történelmi tény tudatában tehát ott állunk 2022. október 25-én és szemléljük, amint a magyarok várában felemelt obeliszk tetejére felkerül az ukrán trizub. Végre győztünk! - kiálthatnak fel a mellettünk álló ukránok, hiszen kell nekik egy győzelem-érzet, kell az a megerősítő tudat, hogy az államuk 1991 után - miután kivált a Szovjetunióból és önálló államként próbált meg szerveződni - most végre kapott egy példátlan elégtételt: a magyarok jelképe helyére, nem máshova, és nem mellé, végre felállíthatta a saját jelképét Zelenszkij elnök nagy örömére. (Ha beleéljük magunkat a jelen történéseibe, világos, hogy sem Ukrajnában, sem a világban nem történhet semmi Zelenszkij ukrán elnök beleszólása vagy beszólása nélkül). Nos, ott állhatunk a jeles eseményen ukránként, abban a tudatban, hogy végre hont foglaltunk. Hogy téves csatatérre meghalni visszük a kárpátaljai magyarokat, az is a mi érdekünk, hiszen kevesebben maradnak, akik pedig maradnak, majd nagy gyorsan vagy szépen lassan úgyis elmennek innen, mint ahogy az ukrán győzelemben vetett nagy hitében már elment legalább 4 millió honfitársunk is a reményteljes Nyugatra, de az is lehet, hogy 9 millió. De maradtunk annyian, hogy örülhessünk ennek a trizubnak, ami most mindennél fontosabb….

A magyar hivatalos politika nem igen szól bele az ilyen napi történésekbe, mert a jelek szerint úgy véli, nem ennek van az ideje. De attól ezek a történések megtörténtek és nem lehet, hogy a majdani szebb jövőben a háború után - “amelyben mindent meg lehet tenni” - ez az esetet afféle befejezett tényként kezeljék.

Mint ahogy nem lehet befejezett ténynek tekinteni az 1944/45-ös újvidéki ártatlan áldozatok emléke előtt adózó újvidéki szobor felállításának akadályoztatását sem. A kezdeményezők - a beleélési és a várható reakciókkal kapcsolatos vizualizációs képességeiket bizonyítván - nagyon óvatosak voltak: a tervezett emléktáblán nem emlegetnek elkövetőket, csak ártatlan áldozatokat, szerb, magyar és német nyelven. S hogy 1944/45-ben megtorlásként és más-más indokkal embereket öltek meg Újvidéken, arról ma már számos bizonyíték van, amiről meggyőződhetnek az újvidéki Limán városrészben tervezett emlékmű felállításának ellenzői is. Az ő negatív érvelésük egy bizonyos listára, a szoborállítás megindoklásának egy részére vonatkozik, hogy ott háborús bűnösök nevei szerepelnek. Ha ez így van valóban, aki látta a megindoklást, beszélhet erről, és talán az is kiderülhet: az ilyen nevek esetlegesen tévedésből, vagy titkon szándékos csúsztatás és akadályoztatás céljából kerültek-e papírra. Viszont, hogy háborús bűnösök nevei ismertek, az nem titok és az nem mostanság jut a szerb köztudatba: a magyar állam még a Horthy-rendszer alatt bírósági eljárást folytatott az újvidéki razzia felelősei és elkövetői ellen, a nyomozás során bizonyára számos gyanúsított és elkövető neve került a periratokba. Az eljárás egyik kezdeményezőjének a tiszteletére Újvidéken még mindig van Bajcsy-Zsilinszky Endréről elnevezett utca, vagyis “ulica Bajči Žilinskog“. Az 1944/45-ös ártatlan áldozatok nevei után sokkal később nyomozott az egyre több tényfeltáró, akinek adatait történészek fogták egybe, szembesítve a tények elhallgatásának fizikai vagy lelki haszonélvezőit azzal, hogy a feledésnek ama bizonyos fátylával nem lehet minden bűnt eltakarni. Most, hogy Újvidéken egy olyan szobor felállításáról született döntés, amely az 1944/45-ös háború-vég dicsőséges napjainak dicstelenségére is emlékeztet, kemény szembenézést követel azoktól, akik még mindig az egykori győztesekkel azonosulva azok bűneinek a tagadásába menekülnek, vagy pedig a saját veszteségeik és traumáik miatt a kollektív büntetést igazolják. De ez az (ő érzelmeikbe beleélve és reakcióikat vizualizálva) óvatosan megtervezett szobor a számukra is megkönnyíti a szembenézést a magyarok, németek, szerbek, horvátok és mások ellen elkövetett bűnökkel, hiszen csupán, és tényleg CSUPÁN - nevek nélkül - ártatlan áldozatoknak állít emléket.

Friedrich Anna

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!