Határok

Az Országos Széchényi Könyvtárban tavaly novembertől megtekinthető annak a 127,5 cm átmérőjű és 1:10 000 000 méretarányú földgömbnek a másolata, amely 1881-ben a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszus térképkiállításán a Magyar Nemzeti Múzeum által kiállított történeti-földrajzi anyag részeként első díjat kapott. Az úgynevezett Perczel-glóbuszból három másolat készült. Egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, egy pedig a miniszterelnöki irodába, a Karmelita kolostorba került.
Az Országos Széchényi Könyvtárban tavaly novembertől megtekinthető annak a 127,5 cm átmérőjű és 1:10 000 000 méretarányú földgömbnek a másolata, amely 1881-ben a velencei Nemzetközi Földrajzi Kongresszus térképkiállításán a Magyar Nemzeti Múzeum által kiállított történeti-földrajzi anyag részeként első díjat kapott. Az úgynevezett Perczel-glóbuszból három másolat készült. Egy az Országos Széchényi Könyvtárba, egy az Eötvös Loránd Tudományegyetemre, egy pedig a miniszterelnöki irodába, a Karmelita kolostorba került. (Fotó: kultura.hu)

2020. május 12. [11:11]

Most, hogy Szerbia döntött és haza utazhatunk 72 óránál nem régebbi (nyálkahártyából vett) negatív PCR virusteszt birtokában, azt számolgatjuk kedves rokonommal, hogy mennyibe is kerül egy ilyen utazás itthonról, Magyarországról, haza Szerbiába, Vajdaságba (Délvidékre). Ő is, mint én is, „ittragadt” Budapesten a járvány kezdetén, s aztán valahogy maradtunk szeretteinkkel osztozva a bezártságon és a házimunkán. Ő határozottan állítja, hogy hazautazáskor inkább a karantén, mint a teszt, ami Budapesten a magánlaborokban 27 ezer forint. Sok pénz ez, másra is kell, állítja, és már a terve is megvan: a 14 nap karantén alatt szépen kitakarítja a házát, rendbe teszi a kertet, bemeszeli az előszobát és az éléskamrát. Ne is soroljam, minden háziasszony tudja, mekkora munka ez, a karantén szinte nem is elég hozzá. Meg aztán, ami a pénzt illeti, vissza is kell majd jönni közeli szeretteinkhez, mert őt várják az unokák, a szerbiai tesztre is kell majd a pénz, ami egy kicsit korrektebb és kormány-elvárás szabja meg az árát: 50 euró. Vannak határok, van költség.

Nem vigaszként, csupán tényként sorolom, hogy Németországban 200 euró egy teszt, Bécsben pedig a repülőtéren 190 euróért tesztelik le azokat az érkező utasokat, akik el szeretnék kerülni a kötelező karantént. No és azt is, hogy a turizmusból élő országokból az árral kapcsolatban másféle jelzések érkeznek, Görögországból például az, hogy a turistaidényben leesik az ár, és ők a „kapuban” elvégzett 10 eurós negatív teszt után már várják a turistákat.

Tudtuk, hogy a világjárvány alatt sokan csődbe mennek és sokan aratnak. A gyógyszergyárak, egészségügyi magánszolgáltatók mindenképpen utóbbi kategóriába tartoznak. A földi halandók pedig fontossági sorrend szerint átrendezik a kiadásaikat, s lehet, hogy nem cipőt vesznek, hanem vírustesztet, akinek pedig egyikre sincs, az meg kinek számít?!... Másrészt, a témánál maradva valójában a határok problémájával állunk szembe, ami a mi esetünkben korábban is sok bajjal járt az átlépés előtti gyakorta hosszú várakozási idő miatt. Már alig vártuk, hogy Szerbia EU-tag legyen, és bár a schengeni szabályok nem azonosak az EU határaival, mégis reménykedtünk, hogy valahogy majdcsak enyhül a helyzet. Most a járvány országhatárokat záratott le, az EU-ban nem csak a külsőket, hanem a belsőket is. És lám, kiderült, hogy ehhez is lehet alkalmazkodni, különösen annak a felismerésnek a birtokában, hogy az országhatárok e tekintetben (is) mennyire képlékenyek, hiszen nem azonosak a Covid-19-re elkeresztelt betegség terjedésének a határaival, hanem egy országon belül is választóvonalakat kell megszabni, jelképes és sokszor fizikai korlátokat kell emelni. És ezeket el is kell fogadni, s történik ez egyrészt hatalmi kényszerből, másrészt a jól felfogott érdekeinkből.

Éppen ezért szomorú, hogy ebben a járvány miatt felforgatott világban – és egyébként is – a könnyű politikai haszonszerzés legkönnyebb módszeréhez, az ellenségkép formálásához, kioktatáshoz, összeesküvés-elméletek gyártásához folyamodnak a napi politika szereplői éppen határok okán. Mintha rájuk nem vonatkozna, hogy a világjárvány alatt sok mindent megtanulunk tartós használatra, többek között azt, hogy függünk egymástól és egymásra vagyunk utalva. Az elmúlt néhány napban csak úgy peregtek a fontoskodó üzenetek. Klaus Iohanis román államfő a székely autonómiatörvény apropóján megvádolta a számára rivális szociáldemokratákat, hogy paktumot kötöttek Orbán Viktor magyar kormányfővel arról, hogy átjátsszák Erdélyt a magyaroknak. Aztán jött Orbán Viktor posztja a történelem érettségi vizsga előtt, amikor a kabinetjében található (igaz, politikai jelképnek is felfogható), az 1862-ben Perczel László által készített földgömb rekonstruált változatának a fotójával kívánt sok sikert a Facebookon a diákoknak. A képen jól kirajzolódik a Trianon előtti Magyarország térképe, vagyis a felvétel szinkronban volt/van a történelem-vizsga apropójával. De korunk politikai szereplői közül többen vagy nem ismerik a történelmet, vagy egyszerűen nem szeretnek ilyen térképet látni, pedig a történelem az történelem még akkor is, ha azt általában a győztesek írják. A térkép - most már nyilvánvaló – zavarta a horvát államfőt, Zoran Milanovićot, s ő sem volt rest, ő is posztolt az érettségizőkhöz szólva mondván, hogy a horvátoknak is vannak térképeik, amelyeken az ország nagyobb is volt a mostani határainál. Szlovéniában is volt némi reakció belpolitikai használatra, azt feszegetve, hogy Orbán barátja, Janez Janša kormányfő vajon miért nem reagál erélyesen. S valami hasonlót hiányoltak a horvátországi és szlovéniai reakciókról szóló szerb újságcikkek kommentelői is, nevezetesen, hogy a hivatalos Szerbia miért nem akad ki a térkép láttán, s nyilván ezen felbuzdulva a Vajdasági Klub és Aleksandra Jerkov, a hatalma ideje alatt fájdalmasan tragikus privatizációkat lebonyolító, most ellenzéki Demokrata Párt politikusa verte el a port a történelmi határok tényén, utóbbi még a magyar földrajzi megnevezésekbe is beavatkozott, mondván, nincs olyasmi, hogy „Délvidék”.

Minden csoda három napig tart, a politikában olykor még addig sem. A megnyilatkozások viszont tanítanak, bölcsebbé tesznek. Például arról, hogy ott, ahol a politikában vörös posztót jelentenek a múltbéli határok, akkor ott még nem dolgozták fel a múltat, kezdve az identitásformálástól a hajdan volt hatalmasságok jó vagy rossz döntésein át egészen a megszerzett (vagy megkapott) vagyon hasznossá tételének vagy elherdálásának, az emberek elfogadásának vagy elnyomásának a kérdéséig.

Friedrich Anna

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!