Szex és határ

Illusztráció
Illusztráció

2019. október 17. [15:41]

A szexuális visszaélések és zsarolások manapság már egyáltalán nem ritka módszereivel is szembesülhettünk a magyarországi helyhatósági választások kampányában az október 13-ai szavazás előtt is, de most is, a választások után, hiszen fejleményeik még sok utólagos magyarázatot és elemzést követelnek, bizonyára. A kampány ideje alatt az egyéb botrányok szellőztetésén kívül volt tehát szexbotrány is a Fidesz-KDNP és a vele szemben álló ellenzékiek oldalán egyaránt, amelyek szavazás tekintetében a jelek szerint nemigen befolyásolták az eredményt: Budaörsön a polgármesteri székért folyó harcban győzött a szexbotrányba keveredett eddig polgármester, Wittinghoff Tamás, akit egy egyesület jelölt az országban hatalmat gyakorló Fidesz-KDNP jelöltjének ellenében, Győrben pedig a hatalmi pártszövetség jelöltje, Borkai Zsolt, annak ellenére, hogy róla is bejárta a világot egy szex-videó.

Hogy a politikusi-tisztségviselői kéjutazások mennyire egyeztethetők össze az adott politikai tömörülés morális elveivel, arról már megkezdődtek a viták, és majd el is csitulnak. Nem csak azért, mert szembenézés helyett hárítással azt lehet mondani, hogy mindez „magánügy” és majd az érintettek elintézik a dolgot családon belül (a feleségekkel, gyerekekkel), hanem azért is, mert a botrányok zsaroláshoz, zsarolási lehetőségekhez kötődnek, s így már nem csak komoly erkölcsi, hanem korrupciós kérdéseket, a politikai adom-veszem csúnya mélységeit is felszínre hozzák, s ez már más csatornákra irányítja a figyelmet.

- Mi van akkor, ha hasonló dolgok történnek a felszín alatt, tehát nem botrányok, hanem olyan jelenségek formájában, amelyek férfi vezetők gyarlóságáról szólnak oly módon, hogy a feleségek és a gyerekek nem is sejtik és soha nem is tudják meg, hogy az általuk és a közösség által nagyrabecsült férfi milyen aljasságokra képes? – a kérdést egy civil aktivista hölgy teszi fel egy alkalmi magánbeszélgetésben, amelyben a magyarországi kampányt épp hogy csak megemlítettük.

A témát a munkahelyi szexuális bántalmazás válfajaira tereli, amelyek közül sokat bizonyítani sem lehet, arról nem is beszélve, hogy az érintett nők sem igen szeretik szellőztetni a bántalmaikat. Itt most nem arról van szó, hogy csak évekkel később tesznek feljelentést vagy beszélnek nyilvánosan a főnökeik vagy azon munkatársak szexuális molesztálásairól, akikkel valami módon függőségi viszonyban vannak/voltak, hanem olyan rejtett viselkedésről, amely undort vált ki, és amelyet egy nő üldözésként él meg, mígnem odáig jut, hogy otthagyja a munkahelyét. Példája is van erre, amely a külső szemlélőnek főnöki pajzánkodásnak tűnhet, de a főnök-alkalmazott viszonyban nincs helye.

A pajzánkodás része lehet a mindennapi életünknek, a pajkoskodás és a szexuális tartalmú könnyed tréfák akár jókedvre is deríthetnek bizalmas ismerősi vagy baráti körben, de az ezzel való visszaélés lehet legalább olyan súlyos, mint a nyilvánosságra került szexbotrányok esete – mondja beszélgetőtársam. Konkrét példákat is említ a számára ismert esetekből, például hogy a főnök megjegyzéseket tesz kolléganője öltözködésére olyanformán, hogy nagyon fáradtnak látszik, bizonyára izgalmas éjszaka áll mögötte, vagy hogy reggel nem festette ki magát, mert feltehetően nem volt ideje a kora reggeli asszonyi kötelezettségek teljesítése miatt. Mi ez, ha nem mobbing? Mint ahogy az is sértő, amikor a férfi főnök „jó vadászatot” kíván a fiatal kolléganőjének arra utalva, hogy találjon már magának egy udvarlót... A hab a tortán, amikor hivatalos e-mailben érkezik szexuális tartalom (ami ugye, akár nyilvánosságra is hozható lenne, mint az imént emlegetett botrányos videók). Persze, a „tartalom” is elemzésre szorul egy ilyen hivatalos levél esetében, hiszen nem mindenki tudja például, mi az, hogy 11 ezer vessző...

Nem tudtam, de megnéztem az interneten. Azonnal bejött. Kultikus mű, Guillaume Apollinaire állítólag fogadásból rövid idő alatt, mások szerint hosszasan bajlódva írta a pornográf tartalomú, perverziókkal is teletűzdelt művét - ami biztosan érdekes egy korszak tükörképeként és az emberi szexuális fantázia kórképeként egyaránt. De semmiképpen sem lehet érdekes olyan szempontból, hogy egy főnök olvasásra ajánlja a beosztottjának.

A témában fel van adva a lecke. Nem csak a politikát is érintő botrányos viselkedések vonatkozásában, hanem sokkal mélyebb értelemben is abban a tekintetben, hogy erkölcsi felfogásaink szerint férfi-nő vonalon a közéletben és a munkahelyen hogyan tudjuk meghúzni a határt olyan morális követelmények körvonalazásával, hogy a szexualitás sem visszaélés, sem üldözés eszköze ne lehessen.

Friedrich Anna

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!