Az orosz elnök a háború kitörése óta először adott interjút nyugati újságírónak

(Fotó: AFP)

2024. február 9. [8:22]

Betűméret:                     

Az ukrajnai háború kitörése óta először adott interjút nyugati újságírónak az orosz elnök. Vlagyimir Putyin a Moszkvába látogató Tucker Carlson, konzervatív amerikai médiaszemélyiséggel folytatott beszélgetésében többek között a háború lezárásának lehetőségeiről is beszélt, írja a hirado.hu.

"A nyugati média hazudik az olvasóinak, ugyanis egyikük sem vette a fáradtságot eddig, hogy meginterjúvolja a konfliktusban lévő másik ország elnökét, Vlagyimir Putyint" vezette fel Tucker Carlson, az amerikai jobboldali média legismertebb figurája, hogy a háború kezdete óta ő az első nyugati médiamunkás, akinek a Kreml engedélyezte, hogy interjút készíthessen Putyinnal.

Carlson jól kihasználta a lehetőséget, ugyanis az orosz elnökkel készített, csütörtök éjszaka nyilvánosságra hozott interjúja mintegy két órásra nyúlt, és szóba került benne az ukrajnai háború, Joe Biden és Donald Trump is, ezen felül Putyin vagy fél órán keresztül Kelet-Európa történelméről beszélt.

Ennek során az orosz elnök több indokot is felsorolt, hogy miért is volt jogos az invázió elindítása, beleértve Ukrajna történelmét, a saját problémáit a Szovjetunió felbomlásával és a NATO bővítésével kapcsolatban, és hogy Ukrajna – szerinte – tele van neonácikkal. Mindezekkel együtt Putyin azt állította, hogy Oroszország nem támadta meg Ukrajnát, hanem csak válaszolt a nemzetbiztonságát érintő fenyegetésekre. Az invázió célja a „nácitlanítás”:

Ez mindenféle neonáci mozgalom betiltását jelenti. Meg kell szabadulnunk azoktól az emberektől, akik fenntartják ezt a koncepciót, támogatják ezt a gyakorlatot, és igyekeznek megőrizni azt,

jelentette ki Putyin, hozzátéve, hogy részéről teljes mértékben kizárt az, hogy megtámadnák Lengyelországot, Lettországot vagy más NATO-tagot.

A 24.hu összefoglalója szerint a háborúval kapcsolatban elismételte azt a régóta hangoztatott véleményt, hogy ha a Nyugat abbahagyná Ukrajna fegyverekkel történő segítését, akkor néhány héten belül vége lenne a háborúnak. „Ha tényleg abba akarják hagyni a harcot, akkor hagyják abba a fegyverek szállítását” – jelentette ki az orosz elnök.

Lassan egy éve lesz annak, hogy Moszkvában kémkedés vádjával letartóztatták Evan Gerskovich amerikai újságírót, a Financial Times munkatársát, és Putyin ezzel kapcsolatban annyit közölt, hogy (az orosz és amerikai) biztonsági szervek kapcsolatban állnak egymással és lát lehetőséget Gerskovich szabadon engedésére, „ha a partnereink kölcsönös lépéseket tesznek”. Ugyanakkor amikor Carlson felhívta Putyint figyelmét arra, hogy Gerskovich nem kém, hanem újságíró, Putyin kijelentette, hogy Gerskovich egy újságíró, aki titkosított információkhoz jutott hozzá.

Az orosz elnök ezután név nélkül Vagyim Kraszikovra utalt, az orosz katonai hírszerzés ügynökére, aki életfogytig tartó börtönbüntetését tölti Németországban egy 2019-ben elkövetett gyilkosság miatt. Így tehát előfordulhat, hogy Oroszország célja az lehet, hogy Kaszikovért cserébe engednék szabadon Gerskovichot.

Carlson az amerikai elnökökről is kérdezte Putyint, aki azt nem tudta felidézni, hogy mikor beszélt utoljára Joe Bidennel, de azt megtudhattuk, hogy állítása szerint „nagyon jó kapcsolata” volt George W. Bush-sal, aki nem volt „rosszabb más amerikai, orosz vagy európai politikusnál".

Biztosíthatom önöket, hogy ő is olyan jól értette, amit csinál, mint mások. Trumppal ugyanilyen személyes kapcsolatom volt.

Carlson kifejezetten rákérdezett arra, hogy Putyin mit gondol Elon Muskról. Az orosz elnök úgy válaszolt:

„Szerintem Elon Muskot nem lehet megállítani. Azt teszi, amit jónak lát.”

A második világháború után Ukrajna a háború előtt Lengyelországhoz tartozó területek mellett megkapta a korábban Magyarországhoz és Romániához tartozó területek egy részét is. „Ebben az értelemben tehát minden okunk megvan, hogy azt állítsuk Ukrajna egy mesterséges állam, amelyet Sztálin akaratából alakítottak ki – fogalmazott Putyin. Carlson azt is megkérdezte az orosz elnöktől, hogy szerinte Magyarországnak joga van-e visszavenni az elcsatolt területét Ukrajnától? – „Mondta Orbán Viktornak, hogy megkaphatja Ukrajna egy részét?” – kérdezte Carlson. – „Soha. Soha nem mondtam neki. Egyetlen egyszer sem. Még csak nem is beszélgettünk erről. De azt biztosan tudom, hogy az ott élő magyarok vissza akartak jutni a történelmi országukhoz” – mondta az orosz elnök.

A teljes interjút itt lehet megnézni.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!