Szinte a teljes, 90 fős szerkesztőség felmondott az Indexnél

(Fotó: index.hu)

2020. július 24. [18:03]

Két nappal Dull Szabolcs, az Index főszerkesztőjének kirúgása után péntek kora délutánra több mint 70-en adták be a felmondásukat a legnagyobb online portálnál, a 90 fős szerkesztőségből. Később, délután négyre ez a szám már megközelítette a 90 főt. Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke pénteken azt mondta, hogy zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy vonja vissza a főszerkesztő kirúgását.

Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek - jelezte az Index szerkesztősége a portálon pénteken megjelent szolgálati közleményben. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint hetven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.

Az újságírók döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, a lapot tulajdonló Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

A szerkesztőség úgy véli, hogy a főszerkesztő kirúgásával sérült az Index független működésének feltétele.

Ezzel kapcsolatban Bodolai László az azonnali.hu-nak adott pénteki nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték. Bodolai szerint lehetetlen feltételt támasztott a szerkesztőség azzal, hogy az általa kirúgott Dull Szabolcs főszerkesztő visszavételét követelték. Elmondása szerint ő próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki. Azt elárulta, hogy nem gondolta volna, hogy ilyen nagy arányban mondanak fel a portál újságírói. Bodolai László korábban, Dull Szabolcs menesztéséről szóló, az Index szerkesztőségének küldött levelében hangsúlyozta, hogy "az Index politikai függetlensége nincs veszélyben. Kockázatot ma az jelent, amiben a lap leginkább hisz: a szabad verseny és a szabad gazdaság, a kapitalizmus". Pénteki nyilatkozata szerint Bodolai egyébként hétfőn megy be a szerkesztőségbe, a 168órának azt mondta, hogy csak a tények ismeretében fogja megmondani, hogyan működtethető tovább az Index, a portál működtetése az elsőszámú prioritás ebben a helyzetben.

Az Index.hu Magyarország legolvasottabb online hírportálja, jelenleg stabilan napi 1 millió feletti egyedi látogatószámmal rendelkezik, sokan emiatt is az ország kiinduló hírportáljaként tartják számon. (portfolio.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!