A Szabadkai Rádió megalapításának 50. évfordulójára emlékeztek az egykori munkatársak

A Szabadkai Rádió dolgozóinak egy csoportja a megemlékezésen
A Szabadkai Rádió dolgozóinak egy csoportja a megemlékezésen

2018. november 29. [17:23]

Betűméret:                     

A Szabadkai Rádió megalapításának 50. évfordulójára emlékeztek az egykori munkatársak csütörtökön az egyik ismert kávézóban. Felelevenítették a kezdeteket, a régi emlékeket, de arról is beszélgettek, hogy milyen lehetőségek lennének az adás újraindítására.

1968. november 29-én délelőtt 9 órakor kezdte meg műsorainak a sugárzását a stúdió. Kezdetben csak napi kétórás műsort készítettek szerbhorvát és magyar nyelven, de a hetvenes évek elején már napi 6 órában szóltak a hallgatókhoz.

Valójában ez a dátum már a Szabadkai Rádió második megalapítása volt. 1946. májusában kezdte meg eredetileg a működését Vajdaság első rádióstúdiójaként és sugárzott 1949. novemberéig, amikor leszerelték az adót és átszállították a tartományi székvárosba, hogy onnantól kezdve az akkor létrehozott Újvidéki Rádió műsorait szórja az éterbe.

A szabadkaiaknak utána 19 évet kellett várniuk, hogy ismét saját rádiójuk legyen.

Nagy József és Lazar Merković főszerkesztők vezetésével a szerkesztőségeknek sikerült olyan műsorokat készíteniük, amelyek Vajdaság egyik legnépszerűbb rádiójává tették a szabadkait. Fennállásának közel fél évszázada alatt mindig kiváló hallgatottsági adatokkal rendelkezett. Hasonló volt a helyzet szinte az utolsó évekig: 2008. májusában például a belgrádi Strategic Marketing Közvélemény-kutató Intézet felmérése szerint a Szabadkai Rádiónak volt a legnagyobb hallgatótábora a Vajdaságban működő adók közül.

Kétszer volt petíció azért, hogy a Szabadkai Rádió fennmaradjon a kényszerű privatizáció ellenére. Több mint 27 ezer aláírás gyűlt össze a Szabadkai Rádió megmentésért, de nem tettek semmit a rádió érdekében. 2016. október 10-én hangzott el az utolsó közszolgálati műsor.

A Szabadkai Rádió most magántulajdonban van, főleg zenét sugároz, de időnként magyar nyelvű hírek és közlemények is elhangzanak.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!