Családi Kör (május 24.): „Kenyeret dobtam a raboknak, majdnem agyonlőttek”

2018. május 23. [12:19]

Betűméret:                     

A svábnak nem volt ki, hogy csépeljen, a német katonákat nem engedték. Ezért mi csépeltünk, de ha nem adott rendes kaját, akkor megállt a cséplőgép. – mesélte a vasárnap 90. születésnapját ünneplő Ladóczki Gábor.

Nem téma a megoldáskeresés

Több, Szabadka Városának címzett levelemben megírtam, hogy az elkövetkezendő három és fél évre ingyenesen a szabadkai, vajdasági és bácskai fiatalok és felnőttek rendelkezésére bocsátom a kiállítást. – a szabadkai drogprevenciós kiállítás megszüntetése.

A golyóstollgyűjtő

Talán nem sok hiányzik már, hogynégyezernél tartsak – mondja Rekovics István, aki közben arról mesélt, hogy miután szerepelt a köztévén, éppen beszélgetésünk napján érkezett neki egy egész doboznyi golyóstoll Szerbiából.

Megszoksz vagy megszöksz?

Aki marad, és aktívan, valamint kritikusan figyeli a társadalmat maga körül, az – legalábbis véleményem szerint – jó, ha megpróbál végrehajtani egy igen kifinomult műveletet. A mindennapi valóságainkkal úgy kell jó alkut (nem megalkuvást!) kötni, hogy az elfogadás és az ellenállás közti hajszálnyi vonalat megtaláljuk. – Vataščin Péter írása.

Lánykéréssel fűszerezett címvédés a Vajdasági Vágtán

„Sokkal jobb, ha az én lovam van elöl, meg tudom tartani az energiáját, ha őt támadják. Ha nekem kell támadni, akkor kicsit kritikusabb a helyzet. De így nagyon jó volt, csináltam egy nagyon jó tempót”.

Együtt harcol a gyilkos unokája és az áldozat

A villát a tábortól csupán egy fal választotta el, amelynek túloldalán doktor Josef Mengele végzett förtelmes kísérleteket egy tízéves kislányon, Mózes Éván és ikertestvérén, Miriamon, akiket szüleikkel együtt deportáltak Auschwitzba.

Díjátadó helyett temetésre

Mindenki készült rá. Volt, aki azon gondolkodott, milyen ruhában legyen, volt olyan, aki az aprósütemény mennyiségén törte a fejét, olyan is akadt, aki az időbeosztást tervezte, hogy beleférjünk a tervezett másfél órába. Én meg azon töprengtem el, hogy milyen formában (hány karakter, hány kép, melyik oldal) jelenik majd meg a Családi Kör riportpályázatának díjazottjaival a beszélgetés. – Tőke János vezércikke

Megszólaltak azok is, akik eddig hallgattak

A valutaalap már az ősszel szorgalmazta a jogszabály megszüntetését, a hatalom azonban mélyen hallgatott róla. Akkor is, és most is az IMF és a költségvetési tanács is előrukkolt a törvényes nyugdíjak visszaállításának lehetséges módozataival. – Takács Márta összegzése arról, hol tart a nyugdíjasok harca az állammal

Cirkuszt és kenyeret

A történelemkönyvek szerint az ókori Rómában a nép akkor volt boldog, ha jól szórakozott, és nem éhezett. Úgy tűnik, a jelenlegi szerb államvezetés is ezt az elvet vallja: telebeszéli az emberek hasát a jólétről szóló mesével, s közben a közlekedésben okozta fejetlenséggel szórakoztatja a nagyérdeműt.

Csaknem ezernyolcszáz gyermek néptáncolt

Képes és szöveges beszámoló az Óbecsén megrendezett Kőketáncról

FILM: Az egyetlen vajdasági magyar Oscar-díjas művész nyomában (3.) – Szabó Palócz Attila aprólékos kutatómunkájának újabb remek írása lett az eredménye

OKTATÁS: Mese egy szurikátáról és egy oroszlánról – Beretka Ferenc oktatással kapcsolatos jegyzete ezúttal is aktuális témákkal foglalkozik

MEZŐGAZDASÁG: Marha nagy Diszkó

KÖZÉLET: Valóban „Ej, ráérünk arra még!” (3.)

Vendégségben Tiszakálmánfalván, Szabadkán, Topolyán, Bajmokon

MÚLTIDÉZŐ: A német szükségállapot Alaptörvénybe iktatása

KÜLFÖLD: Olajban lubickolva

IRODALOM: Ladányi István

ASZTALIZENE: Nádas fája – Radics Viktória írása

TÁRCA: Hideg szobor vagy? – Nagy Nándor jegyzete

KÉPHISTÓRIÁK: Egy szász család Kassáról

SAJTÓTÖRTÉNET: Egy kisfiú álmától a páratlan vadig – A zentai újság története

ÖTLETSAROK: Hogy az orchidea egész évben csodásan virágozzon!

KERT: Folyamatosan vethetünk, szaporíthatunk

AZ ORVOS VÁLASZOL: Herpeszes puszi után agyvelőgyulladás?

NEM A GÓLYA HOZZA: Anya dolgozni kezd...

HOROGRA AKADVA: A fegyver – Huzsvár József cikke

SPORT: A fáklya – Németh János írása

KONYHA: Főszerepben a ponty

Ezenkívül: kis és óriás keresztrejtvény, sudoku, gyerekszoba, horoszkóp, műveltségi teszt, apróhirdetések, társkereső, viccek és tv-műsor.

A május 24-ei szám borítóján Révész Róbert fotója látható.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!