Orbán Viktor: Fel kell készülni, hogy a fertőzöttek száma lesz még magasabb is

Orbán Viktor kormányfő
Orbán Viktor kormányfő

2020. szeptember 12. [20:46]

Exkluzív interjút adott az M1-nek Orbán Viktor miniszterelnök, aki a koronavírus elleni védekezésről beszélt. Hangsúlyozta, hogy a második hullám során másképpen fog védekezni az ország, így a fertőzöttek száma talán magasabb lesz, de a halálesetek számát sikerülhet alacsonyan tartani.

A miniszterelnök azt mondta, veszélyhelyzetben védekezni kell, így volt ez tavasszal és így van most is, ehhez kell egy haditerv, ha azt akarjuk, hogy ez sikeres legyen. Hozzátette: most más haditerv van, mint tavasszal, de most már van tapasztalatunk, jobban ismerjük a vírust, tavasszal még ismeretlen ellenséggel álltunk szemben.

Orbán felidézte, hogy Magyarországon is kellett izgulni azért, hogy képes lesz-e a magyar egészségügyi rendszer arra, hogy megvédje az embereket. A miniszterelnök szerint viszont képes volt rá, ezért köszönetet mondott az egészségügyi dolgozóknak, Müller Cecíliának és Kásler Miklósnak is. Hozzátette: őszre már nyugodt ütemben fel lehetett készíteni a kórházakat, és van elég életmentő felszerelés is.

A miniszterelnök szerint most azért is könnyebb a helyzetünk, mert "nyertünk néhány hónapot", nyáron a kormányzat levezényelt egy nemzeti konzultációt, így már tudják, mit várnak az emberek.

Orbán úgy látja, sokan aggódnak Magyarországon amiatt, hogy a védekezés közben leáll az ország, ezt szerinte sokan elmondták a nemzeti konzultációban - szerinte ugyanakkor van olyan "haditerv", amelyben nem kell leállítani az országot.

A miniszterelnök azt mondta, mindenkinek megvannak a maga szempontjai, de szerinte azt a virológusok is látják, hogy most olyan tanácsokra van szükség, hogy ne kelljen leállítani az országot.

"Nem akarok kijárási tilalmat" - fogalmazott Orbán, aki azt szeretné, hogy "normális életkeretek lehessenek Magyarországon" a második hullám alatt is. Hangsúlyozta: nem akarnak erőteljes fellépést, nem akarja az állam "az izmait mutogatni", de ha az emberek nem tartják be a szabályokat, ki kell azt kényszeríteni.

Az iskolákkal kapcsolatban azt mondta: a konzultáció alapján egyértelmű volt, hogy a szülők azt szeretnék, ha nem zárnának be az iskolák, hanem szeptemberben a szokásos módon indulhatna el a tanév. Sokan úgy vélték: jobb lenne, ha baj esetén inkább az osztályokat izolálnák vagy szerveznék át. Szerinte tavasszal más volt a helyzet, akkor ugyanis még nem tudtuk potnosan, hogy mekkora kárt tud okozni a vírus, akkor az volt a normális, hogy mindent megtettünk annak érdekében, hogy az egészségügyre nehezedő nyomást csökkentsük.

Orbán Viktor hangsúlyozta: még nem tartunk a részleteknél, egyelőre a döntések irányát kell kijelölni, ez pedig az, hogy az országnak működnie kell. Hozzátette ugyanakkor: mindeközben nem szabad megfeledkezni az idősekről sem, akik veszélyeztetettek, szerinte mindent megtesznek az ő védelmük érdekében.

A gazdasággal kapcsolatban azt mondta, a legfontosabb a munkahely: emlékeztetett, hogy a kormánynak volt egy vállalása, hogy ugyanannyi munkahelyet teremtenek majd, amennyit a vírus tönkretesz. Szerinte az adatok azt mutatják, hogy a kormány be tudta tartani az ígéretét, sőt, a munkahelyek száma az év végéig még növekedni fog. (atv.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!