Elhunyt Bálint gazda

Dr. Bálint György (1919-2020)
Dr. Bálint György (1919-2020)

2020. június 21. [21:16]

"Bálint gazda ma este csöndben elment", közölték a hírt vasárnap este Facebook oldalán.

Meghalt Bálint György kertészmérnök, volt országgyűlési képviselő - az ország, de mondhatjuk, a magyarok Bálint gazdája.

Élete 101. évében elhunyt Bálint György kertészmérnök és tévés személyiség, akit mindenki csak Bálint gazdaként ismert.

A környezet ápolása a legcsodálatosabb foglalkozás, amit egy ember kívánhat magának az életben

- nyilatkozta egyszer az ország kertésze. Bálint gazda egy igazi intézmény lett, akiért nemtől, kortól, világnézettől függetlenül tudtak rajongani tízezrek. Élete átívelt a 20. századon, igazán ismert és közkedvelt azonban nyugdíjasként lett.

1919. július 28-án született Gyöngyösön egy mezőgazdássággal foglalkozó, zsidó középbirtokosi családba, két lánytestvér mellé. 1941-ben kapott diplomát a Magyar Királyi Kertészeti Tanintézetben. 1942 decemberében az akkor 23 éves fiatalembert behívták munkaszolgálatra. Először Erdélybe, az Ojtozi-szoroshoz került, ahonnan 1943-ban a német betörés miatt menekülniük kellett. A nyugati határszélen dolgoztatták tovább, innen 1944 karácsonyán halálmenetben hurcolták Mauthausenbe, majd a gunskircheni megsemmisítő táborba. A holokauszt életre szóló traumát jelentett számára.

A háborút csak egyik nővére élte túl, a kisebbik húga és az unokahúga Auschwitzban, a sógora Mauthausenben halt meg. Hazatérve a Magyar Agrártudományi Egyetemen agrármérnöki diplomát szerzett. Hogy el tudja tartani családját, úgy döntött, hogy főállása mellett mások kertjét fogja ápolni, és gyorsan híre ment a fiatalembernek, aki minden munkát megcsinál.

Időközben agrártudományi doktori címet is szerzett. Több szakkönyvvel a háta mögött 1969-ben ő lett a Kertészet és Szőlészet folyóirat főszerkesztője. Megváltoztatta a kiadvány tematikáját, megpróbált közérthetőbb módon szólni az emberekhez és ez a recept bevált, ez lett a kiadóvállalat egyik legsikeresebb terméke, volt időszak, amikor 90 ezer példányban jelent meg, és csak azért nem tudták tovább növelni ezt a mennyiséget, mert nem volt több papír.

Bálint György 1981-ben innen vonult nyugdíjba, és ugyan ezt követően csak kertje gondozásával és könyvírással szeretett volna foglalkozni, jött egy visszautasíthatatlan felkérés: megkeresték az akkor induló Ablak című televíziós műsortól.Ez hozta meg számára az igazi ismertséget, ekkor lett ő az ország kertésze.

Bálint György vallotta, a termőföld Magyarország egyik legnagyobb természeti értéke, amit óvni és védeni kell, és a felelősség, amit a magyar kertészet, környezetvédelem és mezőgazdaság iránt érzett, végül a politika közelébe sodorta. A rendszerváltás után több párt is szerette volna a tagjai között tudni, végül 1994. június 1-jén belépett a Szabad Demokraták Szövetségébe, és az érdi körzet országgyűlési képviselője lett. Négy év után azonban lemondott erről a posztról, mert úgy érezte, a politika számára zsákutca. Döntését azzal indokolta, hogy ő a vidéket szerette volna képviselni, ám pártja inkább a nagyvárosokra, városokra koncentrált, és hiába próbálta politikustársainak átadni a tudást, nem igazán járt sikerrel. “Életem dilemmái során ritkán sikerült jól választanom, de ez a döntés a kivételeket erősítette”, mondta akkoriban.

A rövid és feledhető politikai kitérő nem szegte kedvét abban, hogy továbbra is segítsen megszerettetni az emberekkel a kertészkedést, a természetet és jó tanácsokkal lássa el a hobbikertészeket.

“Egy kertésszel minden egyes nap történik valami, kinyílhat egy virág, kihajt az első gyökér a magból, megérik a paradicsom” - vallotta.

Szerinte a munkának köszönhette azt, hogy megélte a 100 éves kort. Idősebb korában is rendszeresen jelentek meg könyvei, külön rovata volt például a Nők Lapjában és a Családi Lapban, és számos tévés szereplést vállalt. Saját honlapot is létrehozott, illetve Facebook-profilt készített, aminek több százezres követőtábora lett. Mindkét oldal működtetésében unokája segítette. Élete utolsó éveiben az önfenntartás mellett kampányolt, és a szórakoztató ismeretterjesztés mellett - ahogyan azt szüleitől tanulta - segíteni próbált a rászorulókon.

Hányatott élete során számtalan díjban, elismerésben részesült. 2005-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét kapta, 2017-ben a Hazám-díjat és a Prima Primissima díjat, egy évvel később a Magyar Szabadságért díjat, 2019ben pedig a Wesley díjat.

Fia és unokája sem törte meg a családi hagyományt, ők is kertészmérnökként végeztek, és remélte, hogy dédunokája is ezt a szakmát választja majd.

“Ha visszatekintek az életemre, nagyon sok mindenhez hűtlen lettem, de a szakmámhoz sohasem, és ennek örülök”, mondta. (index.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Alfonz
2020. 06. 22. [ 14:41 ]

A magyar haza hálás lehet a "nem liberálisoknak", akik a nemzet javára fordították és fordítják tudásukat, erőfeszítésüket a hazát romboló "liberálisokkal" szemben. Tisztelet a kevés kivételnek, mint amilyen Bálint gazda is volt.


Kati
2020. 06. 22. [ 11:12 ]

Ő egy igaz magyar liberális ember volt SZDSZ képviselő. A haza hálás minden olyan liberálisnak, aki tudását a nemzet javára forditja. Nyugodjék békében!


Alfonz
2020. 06. 22. [ 07:39 ]

Nyugodjon békében,, az egész élete folyamán hasznos, szerteágazó tevékenységet folytatott. Amit ő is megjegyzett, a szakmájához mindég hű maradt. Hasznos tanácsai a kertészettel kapcsolatban élni fognak...