Orbán Balázs: Március közepén indulhat az új nemzeti konzultáció

Orbán Balázs
Orbán Balázs (Fotó: MH)

2020. február 14. [10:22]

Március közepén várható az új nemzeti konzultáció, amelyben a gyöngyöspatai romák kártérítési ügyével, a győri gyermekgyilkossággal kapcsolatos eljárással, a "börtönbiznisszel", valamint a bírók függetlenségével kapcsolatban tesznek fel kérdéseket - közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Orbán Balázs azt mondta, hogy jelenleg a kérdések véglegesítésén dolgoznak, a konzultációt online és papír alapon is ki lehet majd tölteni. Bizonyos, ezekhez a témakörökhöz kapcsoló törvénymódosítások már a tavaszi ülésszakon is születhetnek - tette hozzá.

Hangsúlyozta: a kormány álláspontja határozott ezekben a kérdésekben, de szüksége van a társadalom támogatására ahhoz, hogy a meggyőződését képviselhesse hazai ellenzéki vagy nemzetközi szereplők, bírói fórumok, EU-s intézmények részéről érkező esetleges támadás esetén.

Mint mondta, az eddigi nemzeti konzultációk megerősítők voltak, szerinte a többség a következő konzultációban is egyet fog érteni a kormánnyal.

Az államtitkár Varga Judit igazságügyi miniszter jogszabály-módosítási tervezetével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy a bírói ítéleteknek találkozniuk kell a társadalmi igazságosság elvárásával, ezért olyan módosítást próbálnak a parlament elé terjeszteni, ami célorientáltabb, és nem engedi meg, hogy a győri gyermekgyilkossághoz hasonló eset történhessen.

A bírói függetlenséggel kapcsolatban Orbán Balázs azt mondta, hogy a politikailag befolyásolt érzékenyítő tréningek alkalmasak a igazságszolgáltatással szembeni közbizalom aláásására, mert azok miatt a bírák elfogultak bizonyos ügyekben. Ez elfogadhatatlan, azt pedig egyik állam sem engedheti meg magának, hogy megrendüljön a közbizalom - emelte ki.

Kitért arra is, hogy a migráció mellett a klímaváltozás a legfontosabb probléma. A magyar kormány abban hisz, hogy konkrét célokra és intézkedésekre van szükség, mert csupán a "szép szavaktól" nem lesz változás - hangsúlyozta az államtitkár.

Orbán Balázs a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy a kormány büszke a nemzeti konzultációra, és minden jobboldali, konzervatív, kereszténydemokrata szövetségesének ajánlja, mert a konzultáció azt mutatja, hogy a kormány odafigyel a választópolgárok véleményére. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2020. 02. 23. [ 11:00 ]

Óh kedves istván, talán már pistinek szólíthatnálak, de nem szeretném a bizalmad kihasználni. Nem dühöngök, nincs is miért olyan szimpatikus vagy. Esetleg ha kitölteném Feri kérdéseit, talán támogatnál is engem. Igazán nem szoktam dühöngeni, már gyerek koromban is szerettem a majom ketrec előtt megállni.


istván
2020. 02. 22. [ 13:11 ]

... hááát, ... kedves Óbecsei, nem leptél meg, esetleg a visszafogottsággal... Ha elmúlt a dühöd, töltsd ki a Feriék konzultációs ívét, adj javaslatot, mond el véleményed. Nem ismerem a kérdéseket, de ha van miből választani, az akár lehetővé teheti, hogy ne fogjanak össze ... Persze vagy face profillal, vagy regisztrált teljes névvel kell véleményezni. Bárki megteheti. Nem kerül semmibe. Csak ügyesen, nem dühöngve. Aztán majd kibújik a szög a zsákból, lesz-e összefogósdi, vagy lefújja a Feri..


istván
2020. 02. 21. [ 19:48 ]

Lázár, jogállamiság: "mindenkinek üzen a gyöngyöspatai-ügy, hogy egy kormány végrehajtja-e a bírósági ítéletet vagy sem. Óriási dilemma ugyanis, hogy melyik a fontosabb érdek, a bírósági ítélet betartása vagy a társadalmi igazságosság elve. Hogy hol húzódik a jogállam határa, azt felelte: például a jogerős bírósági ítélet végrehajtásánál. Ezért is komoly dilemma a kormánynak, ami kezdetben bejelentette, hogy nem fizet, majd azt, hogy igen, majd jött a felfüggesztés és a konzultáció is." atv.hu


Óbecsei
2020. 02. 21. [ 18:05 ]

Most már teljesen kibújt a szög a zsákból, senkinek sem lehet kétsége arról, hogy ki kicsoda. Véleményem visszatartom, de gondolataim ennél sokkal radikálisabbak. Isten óvja tőletek Magyarországot.


istván
2020. 02. 21. [ 13:06 ]

... hmmm, nemzeti online konzultációt indított a DK az összefogásról ... Ügyes húzás,meg kell hagyni... A kormány is beérhetné online konzultációval, és egyéb témákban is kérdezhetne, ami mindannyiunkat érint, nem milliárdokat költeni. https://konzultacio.dkp.hu/ellenzekiosszefogas?fbclid=IwAR0NYUfxbqYdXjmWKGoQY18ZBMnhe7hRs2k8eqTRkly-6Tq3zxZ5_9kuwRI


Lale
2020. 02. 21. [ 11:25 ]

Pedig annyi a közös hogy "Orbán takarodj" és ezzel lezárom az értelmetlen vitát!


istván
2020. 02. 20. [ 20:41 ]

Lale, ... semmi kétség. Ha a cikkben rákattint a "feltöltötte" kék aláhúzott szóra, eljut a keretmegállapodás teljes szövegéhez, PDF formátumban. A politikai üzenetek közvetítésére bőven elegendő lenne a média. Az egyáltalán nem keserít el, hogy az ellenzéknek nincs kompetens jelöltje. Gyurcsány már jelezte szándékát az esetleges új kormány befolyásolására. Az egy működésképtelen kormány lenne, ha a pártokban csak annyi a közös, hogy az Orbán kormányt leváltani minden áron. Tákolmány lenne...


Lale
2020. 02. 20. [ 20:19 ]

Megjegyzem még hogy én is több hibára rá tudnék mutatni de nem teszem mert vannak ellenzékiek akik nagyítóval mindent megtalálnak.Nem istenítem Orbánt csak a kisebbik rosszra szavazok!


Lale
2020. 02. 20. [ 19:39 ]

Költségvetési témákról nem tudunk vitatkozni először azért is mert nem tudhatjuk mennyi az igazság alapja,azután az egészét kellene ismerni.Harmadszor a kormánynak van rendelkezési joga.Azután nagyon gyanús hogy minden a pénzre van kihegyezve.Hozzájárul még az is hogy nincs kompetens jelölt az ellenzék soraiban és minden arra utal hogy az elégedetlenség csak a megválasztásukig tart utána nem tudnak semmit felmutatni!


istván
2020. 02. 20. [ 17:46 ]

... aztán megkérdezem vitapartnereket, nem sokallják az 50 milliárdot, ami akár háromszorosra is növelhető, ha a kormány jónak látja, ...? https://g7.hu/kozelet/20200220/egy-puskas-stadionnyi-penzt-kolthet-propagandara-az-allam/


istván
2020. 02. 20. [ 14:01 ]

Köszönettel tartozom Garai úrnak, hogy nem közösség elleni izgatásra utaló a kérdése. Így Óbecsei kézenfekvőnek találta a választ, gondolkodás nélkül. Nem tudni mi a rosszabb: Feltétel nélkül Krisztusként dicsőíteni a kormányfőt, vagy kritikusnak lenni, hátha meghallja szavunk. Vannak fizetett médiafigyelők. Ha csak tapsolunk elfogultan, az fals képet ad. A kritika nem a teljes elutasítást jelzi, inkább egyes döntések orvoslását veti fel. Vannak megoldatlan társadalmi elvárások, ...


Óbecsei
2020. 02. 19. [ 21:02 ]

Tisztelt Moderátor úr! Köszönöm, hogy felhívta figyelmem a kommentelés alapszabályaira. A jövőben igyekszem azt körültekintőbben alkalmazni.


Óbecsei
2020. 02. 19. [ 07:22 ]

A bérkommentelő a nevéről ismerhető fel. Neve "istván".

Moderátor kommentje a fenti hozzászóláshoz:
2020. 02. 19. [11:20:09]
Figyelmébe ajánljuk a következőt: https://www.vajma.info/kommenteles

Garai László
2020. 02. 18. [ 19:20 ]

Miről ismerszik meg a bérkommentelő?


istván
2020. 02. 18. [ 18:20 ]

Lale, ... majdnem mindenben egyetértünk. A "veszett kutyát" vonatkoztathatja az ellenzékre, de ne rám. Nekem a konzultáció ami nem tetszik, a közmédia kormányfényezése, a költekezés a stadionokra. Klímavédelmet illetően elmozdulást ígért a kormányfő és pozitívan értékelem a kormány eddig elért eredményeit. A beszédében a "liberális nem más, mint diplomás kommunista", beszólásnak jó, de nem évértékelőben, kormányfő szájából, főleg, hogy nyolc évig volt a Liberális Internacionálé alelnöke.


Pad
2020. 02. 18. [ 13:04 ]

Kedves Lale, látom ez az istván folyton terel, mellébeszél, meg lehetetlen dolgokat hasonlít össze. Pont mint az ellenzéki pártok...


Lale
2020. 02. 18. [ 12:42 ]

istván tehát érti a lényeget.A veszett kutya harap a gazdája kezébe.Amúgy tárgyilagosság igen tág fogalom.Mindenki másképp értékeli.Az hogy az ellenzék szerint lopnak , tönkreteszik az országot nem tárgyilagos,hogy ontják a gyűlöletkeltő trágárságokat, nem tárgyilagos.Nem párbeszédre való törekvés nem tárgyilagos.Kiegyenlíteni magunkat a végrehajtó hatalommal nem tárgyilagos de mint valahol megjegyeztem könyvet lehetne írni hogy egyeseket visszatérítsünk az alapértékekhez, deez falrahányt borsó


istván
2020. 02. 17. [ 21:04 ]

Lale, .. elég furcsa hasonlat. A kutya a leghűségesebb háziállat, az védi a gazdáját, nem fordítva. Ha mégis annak kezébe harap, annak valami oka lehet, nem gondolja? Úgy gondolja, hogy a közmédia a mindenkori hatalom szócsöve kell hogy legyen? Nincs igénye a tárgyilagos, kiegyensúlyozott tájékoztatására, legyen szó kormányról vagy ellenzékről? Jónak tartja közmédiában egyes témák előtérbe helyezését, felnagyítását, vagy elhallgatását, úgy manipulálva a nézőt/hallgatót ahogy a kereskedelmi adók?


Lale
2020. 02. 17. [ 19:15 ]

Pad! Istvánnal felesleges vitatkozni.Írásaiból tisztán kitűnik az orbánfóbia .Előszeretettel dobálózik frázisokkal mint hitelesség, demokrácia, jogállamiság amiről azt hiszi hogy érti.Közben a homokba dugják a fejüket, nem akarják látni a szélesebb környezetben való történéseket Nem értékelik hogy valaki védi a seggüket!Hasonló a kutyához amelyik a gazdája kezébe harap!


istván
2020. 02. 17. [ 13:11 ]

Pad,... úgy, hogy a keresztrejvényt választotta az értelmezéshez... , de a nemzeti konzultációra is vonatkozik: Orbánnak fontos, hogy az EU-ban legyen alibije. Ezért a nemzeti konzultációt választotta, (de előre megüzente hogy kell abban válaszolni), mert (egyelőre) amit ő mond, az úgy is lesz. Orbánnak lesz alibije (vasalója). Tecccik érteni??? Csakhogy ez a vasaló nem nekünk kell, mégis mi fizetjük az árát, meg ahogy ő sugallta, készüljünk fel a "barackozásra" is az EU-tól.


Pad
2020. 02. 16. [ 18:35 ]

Hogy jön egy szinonímához a vasalós reklám??? Maga vitaképtelen


istván
2020. 02. 15. [ 20:41 ]

Pad, ... ha a keresztrejtvényt hívjuk segédletül az értelmezéshez, akkor biztos úgy is van ... "Daraboséknak fontos, hogy a szállodában legyen vasaló! Ezért a szallas.hu-t választották, mert amit ott mondanak, az úgy is lesz. Daraboséknak lett vasaló ... " -meg dobókocka is ...


Pad
2020. 02. 15. [ 13:32 ]

istván, maga össze vissza hablatyol! Tehát nem a dk-ért aggódik, hanem miattuk. Aki már fejtett életében keresztrejtvényt, tudhatja, hogy a miatta meghatározásra a megfejtés az, hogy érte. Hogy jön ide a jogállamiság? Ki határozza meg mit értünk alatta? Ja, hogy a EP ballib része. Persze ha előbb körülnéznének a saját országukban, ott is lehetne találni bőven jogállami problémákat, mert ott meg 90-10% a baloldal médiafölénye. Persze az rendben van szerintük. Ordító kettős mérce!


rusticus
2020. 02. 14. [ 20:59 ]

Kinek az igazságérzetét bántja, hogy egy parlamenti képviselő hazudik? Ennyit a hitelességről: https://888.hu/szabadlabon/de-kaaar-sajat-csorebol-enekelte-ki-a-sajtot-varju-laszlo-4228848/


istván
2020. 02. 14. [ 19:35 ]

Pad, ... valamit félreértett. Egyáltalán nem aggódok a DK-ért, esetleg csak miattuk. Ami aggodalomra ad okot az az, ahogy a közmédia tájékoztat. Szinte kormánymédiaként viselkedik, miközben négy európai pártcsalád -köztük a néppárt is- azt követelik, hogy az EU kohéziós támogatásait kössék a jogállamiság tisztaságához. A konzultációnak meg semmi köze sem a jogállamisághoz, sem a demokratikus államvezetéshez, csak alibi. A választással megadtuk a felhatalmazást a kormányzásra.


Lale
2020. 02. 14. [ 19:11 ]

Egyre nehezebb hinni a bíróknak, ha egyoldalú, szakszerűtlen, a józan ésszel ellentétes ítéletek születnek most már sorozatosan, kezdve Gyöngyöspatával,Szegedi ítéletekkel,majd most ebben az esetben.Az alkotmány szerint hatalommegosztás van.A képviselőknek törvényhozó és ellenőrzői jogai vannak, viszont nincs végrehajtó joguk.Ők a tv-be intézkedési szándékkal mentek tehát jogellenesen!


Pad
2020. 02. 14. [ 15:54 ]

istván, maga már megint mit aggódik a dk-ért? A legocsmányabb magyarországi pártért? Ezt a magyarellenes katyvaszt megalakuláskor be kellett volna tiltani! Amúgy meg amivel maga előjött, abban benne van, hogy a Fővárosi Törvényszék megállapítása egyértelműen rögzíti az érintett politikus jogsértő magatartását. És többet nem akarok a dk-ról hallani ezen az oldalon!!


rusticus
2020. 02. 14. [ 13:25 ]

Engem meg az bántott - és nem lepett meg - hogy megválasztott képviselők csőcsélék módjára viselkedtek! Akárkiről legyen szó, nem mehet az utcáról a stúdióba sehol a világon. Az durva provokáció volt, bármit mond is bíróság. Ízéstelen, alpári és aljas. Nekünk ezekből is (ellenzékből), sajnos, a legalja jutott, amelynek egy része se viselkedni, se beszélni, de még helyesen írni sem tud! Mindenképpen a választókat is minősíti, hogy kire volt képes szavazni!


istván
2020. 02. 14. [ 12:04 ]

... hogy mit gondoljunk, azt már a miniszterelnök elmondta..., ezt viszont nem ... Jogerősen megnyerték a pert a DK képviselői, mi szerint jogszerűen voltak az MTVA épületében a "rabszolgatörvény"(?) elfogadása után, amikor be akarták olvasni a törvény ellen tiltakozók öt pontos követelését... Az igazságérzetet bántja, hogy a közmédia ezt agyonhallgatja.