Szijjártó: Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert köszönti Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben, a külügyminisztérium épületében
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert köszönti Heiko Maas német külügyminiszter Berlinben, a külügyminisztérium épületében (Fotó: MTI)

2019. szeptember 10. [15:37]

Közép-Európa és Németország együttműködése alapvetően határozza meg az EU jövőjét - jelentette ki Szijjártó Péter kedden Berlinben a határnyitás 30. évfordulója alkalmából tartott Német-Magyar Fórumon.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint harminc éve bizonyítottuk, hogy ha magyarok és németek közösen cselekszenek és egymásra találnak, akkor az jó egész Európának.

Németország és Közép-Európa együttműködése különösen fontos most, amikor tengernyi történelmi kihívás övezi Európát - mondta a miniszter.

A közép-európai nemzetek EU-csatlakozásával Európa békésebb, erősebb és gazdagabb lett, mint volt, a térség lett az európai növekedés motorja, az öt leggyorsabban fejlődő gazdaságból három visegrádi ország, és a visegrádi országok kereskedelme Németországgal 74 százalékkal haladta meg a német-francia kereskedelmet - fejtette ki a miniszter, aki szerint a német és a közép-európai együttműködés alapvetően meghatározza az Európai Unió versenyképességét és az EU jövőben elfoglalt pozícióját a világban.

A miniszter szerint az Európai Uniót bővíteni kell, a Nyugat-Balkán integrációját fel kell gyorsítani.

Szijjártó Péter szólt arról is: az Európai Unióban elsőbbséget kell adni a keresztény kultúrának, hiszen Európát keresztény alapokra, értékekre építették. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!