Potápi: Szent István keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot

(Fotó: Facebook / Potápi Árpád János)
(Fotó: Facebook / Potápi Árpád János)

2019. augusztus 20. [13:02]

Betűméret:                     

Szent István befejezte azt a honfoglalással elkezdődött, százéves folyamatot, amellyel keresztény, európai néppé kovácsolta a magyarságot - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden a Tolna megyei Nagymányokon.

Potápi Árpád János a római katolikus Szent Mihály-templomban a Szent István-napi misét követő beszédében hozzátette: az 1083. augusztus 20-án szentté avatott államalapító királyunkról azóta minden évben megemlékezik a magyarság.

Ez az ünnep beleivódott a magyarság lelkébe, ezt az is bizonyítja, hogy a kommunista időszakban sem merték betiltani, hanem megpróbálták az alkotmány ünnepére átkeresztelni - jegyezte meg.

Az államtitkár reálpolitikusnak nevezte Szent Istvánt, aki egyszerre kötődött Rómához és a német császársághoz, ugyanakkor legalább annyi keleti rítusú monostort alapított, ahány nyugatit. Ennek is köszönhető, hogy nemcsak a római katolikus egyházban, hanem a keleti kereszténységben is szentként tisztelik

- fűzte hozzá.

Kitért arra, a 30 éve zajlott rendszerváltozásnak köszönhető, hogy Magyarország demokratikus jogállammá alakult át. Az azóta eltelt három évtized elég lesz arra, hogy az 1944-ben kezdődött sötét korszakhoz, a diktatúrák időszakához soha többé ne térjünk vissza - húzta alá.

Azt mondta, a demokratikus jogállam biztosította számunkra azt, hogy megtapasztaljuk a nemzeti összetartozás érzését.

"Ma bárhol éljünk magyarok a világban, büszkén gondolhatunk Magyarországra, nemzeti hőseinkre, elődeinkre, és méltán lehetünk büszkék a kis Magyarországnak az elmúlt száz esztendőben elért történelmi sikereire" - jelentette ki.

Azt mondta, 2020-ban, a nemzeti összetartozás évében nemcsak azokra az eseményekre emlékezünk, amelyek 1919-ben és 1920-ban történtek az országban, nemcsak arra, hogy az országot szétdarabolták, lakosságának 60-70 százalékát, köztük hárommillió magyart elcsatoltak, hanem az eltelt száz év gazdasági, kulturális és sportsikereire is.

Szólt arról, hogy augusztus 20. az új kenyér ünnepe, és lassan egy évtizede a Kárpát-medencei magyar kenyér megsütésének időpontja is.

"Gondoljunk arra, hogy mi, magyarok nemcsak Magyarországon, hanem az egész Kárpát-medencében élünk, és együttesen járultunk hozzá ahhoz, hogy az új kenyér a megterített asztalra kerüljön"

- fogalmazott.

Az ünnepség végén Bagi Sándor esperes szentelte meg az új kenyeret, amelyet Potápi Árpád János Karl Bélával, Nagymányok független polgármesterével közösen szegett meg. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!