Szilágyi Péter: Szent László alakja irányt mutat az identitásválságban szenvedő Európának

Szilágyi Péter
Szilágyi Péter

2017. október 10. [16:44]

Szent László király alakja azért fontos jelenleg is, mert irányt jelöl az "identitásválságban szenvedő" Európában - mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára Varsóban a tárca tájékoztatása szerint.

A Miniszterelnökség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a helyettes államtitkár a Szent László nyomában címmel megrendezett nemzetközi tudományos konferencián szólalt fel a nap folyamán Varsóban, a Wyszynski bíboros-egyetemen.

Szilágyi Péter a tájékoztatás szerint kiemelte: Szent László alakja szemben áll "a mai dekadens, önmaga kultúráját semmibe vevő, múltjával és jövőjével nem foglalkozó liberális nyugat-európai mentalitással". Úgy fogalmazott: "nagy királyunk öröksége a bátor cselekvőerő és a keresztényi szeretet értékvilága. Az önfeladással szemben az önvédelem. A parttalan multikulturalizmussal szemben a nemzeti büszkeség. Felelőtlenség helyett felelősségvállalás. Brüsszel helyett Visegrád".

Hangsúlyozta továbbá: a közép-európaiakon és a visegrádiakon is múlik, mi lesz a kontinens jövője. Hozzátette: "rajtunk áll, hagyjuk-e évszázados küzdelmekkel megszerzett szabadságunkat aláásni. Szent László szilárd identitása, élete, munkássága ebben mutat számunkra irányt".

A helyettes államtitkár felidézte: Magyarország egyik legnagyobb tiszteletnek örvendő királya, Szent László 1040 körül Lengyelországban született. Elmondta: Magyarországon 2017-ben azzal a céllal hirdették meg a Szent László-évet, hogy a lovagkirály életműve és szellemi hagyatéka által még erősebbé tegyék a közép-európai összefogást. Örömét fejezte ki, hogy több lengyelországi helyszínen is voltak a Szent László-évhez kötődő programok - olvasható a Miniszterelnökség közleményében. (MTI)