Horvátország: Aki utcára dobja vagy elhagyja házikedvencét, mától börtönbe kerülhet

(Fotó: 021.rs)

2024. április 2. [15:47]

Betűméret:                     

Horvátországban ma léptek hatályba a büntető törvénykönyv módosításai, és ezzel együtt az állatvédelem terén régóta várt pozitív változások is, számolt be az N1 Zagreb.

Amennyiben valaki elhagyott háziállatra, házi kedvencre vagy vadállatra bukkan, azt a rendőrségnek vagy a körzeti ügyészségnek kell bejelenteni. A lelkiismeretlen gazdira akár egy évig terjedő szabadságvesztés vár, vagy két évig terjedő szabadságvesztés abban az esetben, ha az elhagyás egy állat pusztulását okozta, esetlge ha több állatot hagyott el.

Az állatok megölésének vagy megkínzásának bűncselekménye két évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálható, illetve három évig terjedő szabadságvesztéssel, ha ezeket a bűncselekményeket haszonszerzés céljából követik el. Ezentúl az állatkínzókat és -gyilkosokat egytől öt évig terjedő időszakra eltiltják az állattartásttól és –beszerzéstől, írja az N1 Zagreb.

A fent említett újdonságok mindegyike olyan javaslat, amelyet az állatbarátok egyesülete küldött meg az illetékes minisztériumnak, amikor a büntető törvénykönyv módosításain dolgoztak.

A polgároknak ezentúl nem kell várniuk, hogy az állategészségügyi felügyelőség reagáljon, amikor bejelentik egy állat elhagyását, hanem azonnal feljelenthetik a rendőrségen azt, aki elhagyott egy állatot.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Erzsébet
2024. 04. 03. [ 09:27 ]

Ezt nálunk is alkalmazni kellene...... Sajnos nincs a fegyházakban annyi hely mint amennyi vétkes ember. Sok éhes kis jószág kóborol az utcán, gazda és szeretet nélkül.