Szaharai port hozott a délről érkező szokatlan meleg

A szaharai eredetű por hatására az égbolt kék színe eltűnik és opálossá válik az. Különösen napkeltekor és napnyugtakor lehet látványos a jelenség
A szaharai eredetű por hatására az égbolt kék színe eltűnik és opálossá válik az. Különösen napkeltekor és napnyugtakor lehet látványos a jelenség (Fotó: Facebook)
Az Észak-Afrikából érkező portömeg műholdas felvételen
Az Észak-Afrikából érkező portömeg műholdas felvételen (Fotó: NASA)

2024. április 1. [17:44]

Betűméret:                     

Az évszakhoz képest szokatlan meleget hozó, erős déli áramlással jelentős mennyiségű szaharai por is érkezett a térségünkbe, ennek következtében igen magas a szálló por koncentrációja országszerte, ami egészségügyi panaszokat is kiválthat. A szaharai homok és por a Földközi-tengeren és Görögországon át érkezett, és tovább terjed az Adrián és térségünkön át Közép- és Kelet-Európa felé.

A levegőben található nagyobb, természetes eredetű részecskék a légzőrendszerbe bejutva az egészséges lakosságcsoportnál is légúti irritációt vagy köhögést okozhatnak. Emellett gyakori tünet a szemirritáció. A szakemberek azt javasolják, hogy a különösen veszélyeztetettek – a gyermekek, a várandósok, a krónikus betegségben szenvedők és az idősek – csak a legszükségesebb esetben menjenek ki a szabadba, és kerüljék a szabadban a munkavégzést, intenzív sportolást és más fizikai tevékenységet. A kitettség csökkenthető védőmaszk viselésével.

A Balkán-félszigetet elárasztó meleg légtömeg tovább halad Közép- és Kelet Európa felé. Hétfőn Ćurprijéban, Negotinban és Zaječarban is 31 fokot mértek.

Ezzel egy időben Európa nyugati és délnyugati részén télies az időjárás, az Alpokban és Spanyolország hegyvidékein havazik.

A jelenleg az Alpok felett húzódó hidegfront részeként az időjárás változása hétfőről keddre virradó éjszaka Szerbiát is érinti. Az igazán bolondos, áprilisi időjárás a mai, szinte nyári nap után hétfő éjszaka radikális fordulatot vesz, ugyanis az esti órákban északnyugat felől egy hidegfront hatol be Szerbia nyugati és északnyugati részein esővel, zivatarokkal. A viharos időjárás az éjszaka folyamán és kedd reggelre átterjed Szerbia más részeire is.

Több csapadék és erősebb zápor, zivatar Szerbia nyugati részeiben várható, ahol négyzetméterenként akár 20 liter csapadék is hullhat.

Kedden érezhetően frissebb és szelesebb lesz az idő, helyi záporokkal, zivatarokkal. A megerősödött nyugati és északnyugati magassági áramlás a felettünk lévő légkört is megtisztítja a Szaharából származó homoktól.

A keddi maximumhőmérséklet 16 és 22°C között alakul, majd fokozatosan emelkedik a hőmérséklet. Pénteken és a hétvégén ismét napos, nagyon meleg idő várható, 25°C feletti hőmérséklet, vasárnap 28-29°C.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!