Holland település lett az Év európai városa

Amersfoort sétálóutcája
Amersfoort sétálóutcája
Amersfoort a fejlődés mellett is megőrizte egyedülálló örökségét és karakterét
Amersfoort a fejlődés mellett is megőrizte egyedülálló örökségét és karakterét
Mondrian szülőháza
Mondrian szülőháza (Fotó: Mondriaanhuis)
(Fotó: Getty Images)

2023. november 19. [11:35]

Betűméret:                     

A londoni székhelyű Academy of Urbanism nonprofit szakmai szervezet egy holland településnek adta az idei Év európai városa elismerést. A 160 ezer fős holland városka, amely Amszterdamtól 40 kilométerre délkeletre található, azzal nyerte el a zsűri tetszését, hogy magas életminőséget biztosít lakosainak, és a progresszív tervezés és az innováció mellett megőrizte egyedülálló örökségét és karakterét, írja az NL Times.

A város pedig az Utrecht tartományban elhelyezkedő Amersfoort, amely egy jó állapotban megmaradt középkori óvárossal is rendelkezik, valamint itt található a híres absztrakt festő, Piet Mondrian szülőháza.

"Amersfoort polgárai jólétére és boldogságára összpontosít, az autóhasználat korlátozására irányuló törekvésektől kezdve a változatos és jó minőségű, megfizethető otthonok biztosításáig"

– áll a zsűri indoklásában.

A díjért még két másik város volt versenyben, a spanyolországi Estepona és az angliai Exeter.

A zsűri többek között a városfejlesztés minősége, a társadalmi kohézió, a fenntarthatóság és az önkormányzatiság alapján értékelte a városokat. Amersfoorti látogatásuk során kerékpárral látogatták meg a Kattenbroek nevű történelmi városközpontot, a Wagenwerkplaats nevű, ipari épületekben berendezett rendezvényközpontot, valamint a település legújabb negyedét, a Vathorstot. Pozitívumként említették még, hogy a városvezetés korlátozza az autók használatát, a csendes kisvárosban pedig bárki találhat magának megfizethető és jó minőségű lakást – írja a NL Times.

Lucas Bolsuis, Amersfoort polgármestere örömét fejezte ki a díj kapcsán: "Nemzedékek munkája kell egy város felépítéséhez. Amersfoort hatalmasat nőtt és modernizálódott 50 év alatt, de a történelem és az emberek mindig is központi szerepet játszottak." A díj szerinte hivatalos elismerés minden amersfoortinak, aki nap mint nap együtt dolgozik azon, hogy a várost különlegessé tegye.

Amersfoort a második holland város, amely elnyerte a díjat, Rotterdam 2015-ös sikere után. Az év európai városai között szerepel még Berlin, Koppenhága, Lisszabon, Bilbao, Antwerpen és Edinburgh.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!