Horvátországban hamarosan börtönbüntetéssel sújtják, aki utcára teszi házikedvencét

(Fotó: orca.rs)

2023. szeptember 17. [10:32]

Betűméret:                     

Szinte minden kisebb-nagyobb városban működik olyan közösségi csoport, ami az utcára kicsapott házikedvencek, kutyák-macskák befogadására szólít fel, hogy a vétlen állatok elkerüljék a menhelyeket, rosszabb esetben, a sintért.

Horvátországban az állatok elhagyása hamarosan bűncselekménynek számít és akár egy évig terjedő börtönbüntetéssel lesz sújtható az, aki elhagyja kutyáját, macskáját vagy annak nem kívánt kölykeit – írja a Jutarnji list.

Mindez része annak a büntetőtörvénykönyv-módosítási csomagnak, amelyet az igazságügyi minisztérium készít elő.

Az új törvényen dolgozó munkacsoport dokumentumaiból kitűnik, hogy a tárca határozott célkitűzése az állatok védelmének megerősítése, így az állatelhagyást, vagyis azt, ha valaki kicsapja az utcára kutyáját, macskáját, vagy ha a nem kívánt kölyköket közterületre “helyezi”, bűncselekményként kezelik.

Horvátországban ez az első alkalom, hogy az állatok elhagyását olyan bűncselekményként kezelik, amely börtönbüntetést vonhat maga után. Jelenleg az állatvédelmi törvény értelmében 30 ezer kunáig terjedő bírsággal büntethető a lelkiismeretlen gazdi. De börtönbüntetés jár majd az állatok megöléséért és kínzásáért is. A javaslat szerint két évig terjedő (jelenleg egy évig terjedő) szabadságvesztéssel sújtható az, aki az állatot alapos ok nélkül leöli vagy súlyosan bántalmazza, szükségtelen fájdalmat okoz neki, vagy szükségtelen szenvedésnek teszi ki.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!