Megtartották a XV. Muzslyai lakodalom rendezvényt

A lakodalmi menet
A lakodalmi menet (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A Muzslyai lakodalom megnyitója
A Muzslyai lakodalom megnyitója (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A kiállítás megnyitója
A kiállítás megnyitója (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
Koszorúslányok és vőfélyek
Koszorúslányok és vőfélyek (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2020. szeptember 27. [8:39]

Betűméret:                     

Az utókornak, a jövő nemzedékének átmenteni a régi, hagyományos, lakodalmi szokásokat - ezzel próbálkoztak immár 15. alkalommal a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvény szervezői, a helyi RÉMUSZ hagyományápolók egyesületének tagjai. Tekintettel a járványügyi helyzetre, immár a harmadszori átütemezés után ma megtartották a hagyományápoló eseményt, kissé másképpen, eltérően az előző rendezvényektől, de ettől eltekintve nagyon szépre sikeredett.

Az ünnepség megnyitója a Muzslai Petőfi Sándor MME kerthelyiségében volt, ahol elsőként a vőfélyek köszöntötték az egybegyűlteket, majd a RÉMUSZ egyesület elnöke, Bacsó Mihály üdvözölt mindenkit. Az esemény jelentőségéről szólt beszédében Palatinus Ervin tanácselnök. A rendezvényt Kovács Elvira parlamenti képviselő, a VMSZ alelnöke nyitotta meg, aki a régi hagyományos, sátoros lakodalmakat is megidézte, külön említve azoknak a fontosságát, illetve a régi hagyományok átmentését szorgalmazókat pedig arra buzdította, hogy továbbra is tegyék a dolgukat, mert csak így lehet a fiataloknak átadni a régi szokásokat.

A vendégek utána átvonultak a Magyar Házba, ahol egy nagyméretű kiállítás keretében mutatták be a muzslyai lakodalom egyes mozzanatait, ugyanakkor már a fiatalok egybekelését megelőző eljegyzési kellékek is közszemlére lettek bocsátva, de voltak menyasszonyi és menyecskeruhák, a vőfélykendőket, bokrétákat, csokrokat is bemutatták. Palatinus Aranka nyugalmazott anyakönyvvezető, helytörténész is foglalkozott a témával, egy fotógyűjteményt is elhozott, ugyanis a házassági anyakönyvi kivonatokat áttekintve 1907-től egészen 2000-ig összegezte a házasságkötéseket. A kiállítást Tóthné dr. Glemba Klára társadalomtudós nyitotta meg, aki maga is foglalkozott a muzslyaiak lakodalmi szokásaival, egy tanulmányában a helyiek életét meghatározó eseményeket írta le, a Mindönki Muzslára akar mönni című kiadványban.

A szervezők több versenyt is meghirdettek, mégpedig a lakodalmi disznópaprikás-főzőversenyt, a lakodalmi aprósütemények megmérettetését is megtartották, de a házi pálinkákat is versenyeztették. Első alkalommal vártak a szervezők bejelentkezési kosarakat, amelyeket egykoron a lakodalmas házakhoz vittek, jelezvén, hogy részt szándékoznak venni a lakodalomban, és hozzá is járultak különféle adományokkal. Erre az utóbbi versenyre csak három ilyen kosár érkezett, mindannyian oklevelet kaptak. A pálinkák mezőnyében az első díjat Kószó Sándor vehette át, a második helyezett lett Csordás Juliska, míg a harmadik legjobb pálinkáért Emán Pált díjazták. Az apró, lakodalmi sós süteményeknél a három díjazott Borsos Irén, Hallai Magdolna és Bíró Zsuzsanna lett, az édes kalácsoknál pedig a legjobb három süteményt Sötét Erzsébet és Nagy Magdolna készítette, az utóbbi hölgy két díjjal is hazatérhetett. A legízletesebb disznópaprikást az erzsébetlaki Sárkány György főzte, a második helyen végeztek a VMSZ csapatának tagjai, míg a harmadik díjat a borászok zászlaja alatt főzőcskéző Makai Zoltán érdemelte ki.

A szervezők a rendezvény végén minden vendégnek egy kis "batyunyi" süteményt is készítettek, egy kis kóstolót vihettek haza a Muzslyai lakodalomból. A rendezvényt a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Nemzeti Kisebbségi - Nemzeti Közösségi Titkárság támogatta.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!