Zenta: A város villamosítása és a nagy tiszai árvíz képekben

A kiállítás a város villamosításának, valamint a nagy tiszai árvíznek állít emléket
A kiállítás a város villamosításának, valamint a nagy tiszai árvíznek állít emléket (Fotó: H. A.)

2020. szeptember 14. [17:55]

Újabb utcai kiállítás nyílt ma délelőtt Zenta főterén, a város napjához kapcsolódóan. A különleges tárlat a város 125 évvel ezelőtti villamosításának, valamint az 1970-es nagy tiszai árvíznek állít emléket.

A gazdag képanyaggal illusztrált, látványos pannókból álló tárlat egyik része a város 125 évvel ezelőtti villamosítását mutatja be, ami jelentős lépés volt Zenta fejlődésében, a másik része pedig az ötven évvel ezelőtti tiszai árvíznek állít emléket, amit közös erővel győztek le a zentaiak, hangsúlyozta a megnyitón Tari László helytörténet-kutató, aki részleteiben is felidézte a két eseményt, kiemelve, Zentán előbb volt áram, mint Szabadkán, Zomborban vagy Újvidéken, aminek egyik előzménye az volt, hogy a városban már 1891-ben működött egy fűrészgyár és egy malom, amelyek villanyvilágítással voltak ellátva, a másik pedig az, hogy Ferenc József 1895-ben Zentára látogatott, és a város vezetősége úgy döntött, hogy a villanyvilágítás bevezetésével és a belváros járdáinak aszfaltozásával állítanak emléket a látogatásának. A másik téma, a ’70-es árvíz kapcsán kifejtette, az volt az addigi legnagyobb árvíz a Tiszán, amely igencsak próbára tett mindent, az összes akkor rendelkezésre álló technikai eljárást, a szervezőkészséget és minden egyebet is, ám végül az akkori önkormányzatnak tartományi segítséggel és az emberek összefogásával sikerült megvédenie a várost.

Laskovity Kornél, Zenta Község Idegenforgalmi Szervezetének igazgatója elmondta, a mostani már a negyedik utcai kiállítás Zentán, ahol mindig az adott évhez kapcsolódó történelmi eseményeket, történéseket dolgozzák fel a pannókon. Kifejtette, azért döntöttek az utcai kiállítás, mint forma mellett, mert úgy vélik, ilyen módon még érdekesebbé tudják tenni ezeket a témaköröket a lakosság számára, és ezáltal sokkal könnyebben eljut az emberekhez az a mondanivaló is, amit egy-egy kiállítással közvetíteni szeretnének. Hozzátette, jövőre, az utcai kiállítások létrejöttének ötödik évfordulója alkalmából szeretnének megjelentetni egy kiadványt is, amely összefoglalná és hosszú távon is megőrizné az utókor számára az elmúlt évek során bemutatott tárlatok anyagát.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!