Magyarország partját hatalmas óceán mosta az ősidőkben

Itt helyezkedtek volna el a mai országok a Pangea szuperkontinensen FORRÁS: MASSIMO PIETROBON
Itt helyezkedtek volna el a mai országok a Pangea szuperkontinensen FORRÁS: MASSIMO PIETROBON

2020. június 29. [8:46]

Betűméret:                     

300 millió évvel ezelőtt sokkal könnyebb lett volna a földrajztanulás. A korai perm időszakban mindössze egy hatalmas óceán, a Panthalassa és egyetlen szuperkontinens, a Pangea létezett a Földön. Ez darabolódott fel a kéregmozgások miatt, míg létrejöttek a mai kontinensek. A távoli jövőben ezek a kontinensek újra egyesülni fognak egy új szuperkontinenssé. Egy amatőr térképész elhelyezte az ősi kontinensen a mai országokat.

Massimo Pietrobon amatőr térképész a kontinensvándorlások alapján elkészítette a térképet, amelyre felrajzolta, hogyan helyezkedtek volna el a mai országok 300 millió évvel ezelőtt a Pangeán.

A Pangea csupán egyike a sok szuperkontinensnek, amely az elmúlt 3,5 milliárd évben kialakult a Földön. A földkéreg tektonikus lemezei folyamatosan változtatják helyüket, miközben a folyékony földköpenyen úszkálnak. A folyamat, amelyet a lemeztektonika ír le, széttöri a nagy szárazföldeket, majd újraformálja azokat új kombinációkban.

Ezért találták meg például nemrég a geológusok Kanada egy darabkáját Ausztráliához tapadva, illetve ezért találhatók meg a Lystrosaurus, egy tömzsi, disznószerű hüllő fosszíliái az Antarktisz, India és Dél-Afrika egymástól egészen távol eső tájain és sehol másutt.

A kontinensek lassú mozgása észrevehetetlen számunkra, de jelen pillanatban is szüntelenül zajlik.

„Az ezeken a lemezeken lévő kontinensek jellemzően olyan sebességgel mozognak, ahogy a körmök nőnek az ujjainkon" – mondta Ross Mitchell geológus.

Bár 300 millió éve még nemhogy országok nem voltak, de az emberek ősei se éltek, érdekes eljátszani a gondolattal, hol helyezkedtek el a szuperkontinensen a mai országok. Néhány ország egész meglepő méretű volt és különös szomszédok vették körül. Magyarország például közvetlenül a Panthalassa ősóceán részét alkotó Tethys-óceán partján terült el.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy Massimo Pietrobon térképe geológiailag nem teljesen pontos. Így például egyes országok méretaránya nem tökéletes és csak hozzávetőleg ábrázolja a korabeli helyzetüket a tektonikus lemezeken.

Számos kutató (például a Yale egyetem szakemberei) azt is modellezte, hogy néznek ki majd a kontinensek 250 millió év múlva. Az általuk végzett számítások alapján látványos videó is készült, amely azt mutatja be, hogy a kontinensek újra egy nagy szuperkontinenssé fognak egyesülni. (origo.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!