Muzslya: Megtartották a hagyományápolók első, idei rendezvényét

Tűzugrás
Tűzugrás (Fotó: Facebook)
A főzőverseny díjazottjai és a zsűri
A főzőverseny díjazottjai és a zsűri (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A muzsikusok jó hangulatot teremtettek
A muzsikusok jó hangulatot teremtettek (Fotó: Kónya-Kovács Otília)
A tordaiak két díjat is hazavihettek
A tordaiak két díjat is hazavihettek (Fotó: Kónya-Kovács Otília)

2020. június 28. [16:10]

A RÉMUSZ muzslyai hagyományápoló egyesület tegnap tartotta meg első rendezvényét ebben az évben, mégpedig a napforduló ünnepét, a Szent Iván-napi sokadalmat. Eredetileg a napjára, kedd tervezték, de a rossz időjárás miatt elhalasztották.

A rendezvényt ezúttal is a helyi közösség épülete melletti parkban tartották meg, amely több részből tevődött össze. Már délután 19 bográcsban főtt a körömpaprikás, ugyanis a verseny jellegű főzőcskézés ezúttal sem maradhatott el, a benevezett csapatok a helybeli egyesületek képviselői mellett a környező településekről érkeztek, Titelről, Tordáról, Jankahídról és Erzsébetlakról.

Mint minden évben, ezúttal is az ügyes kezű asszonyok mezei virágokból kötöttek koszorút, a gyerekeknek pedig volt alkalmuk aszfaltrajzolásra is, amely munkákat díjazták is a szervezők. A Szent Iván-napi sokadalom keretében volt egy kis kultúrműsor is, felléptek a Muzslai Petőfi Sándor MME citerásai és a vegyes kórus. A hagyományápolók zenekara pedig a főzőcsoportokat járta végig, és közkívánatra húzták a szebbnél-szebb magyar nótákat.

A körömpaprikás-mintákat háromtagú zsűri értékelte - Damjánovity Otília, Margit Mária és Sava Kovački -, akik úgy döntöttek, hogy a legfinomabb ételt a jankahídi Carina Gabriel főzte, két második díjas lett, egyik a tordai Farkas Éva, a másik a helybeli Trifković Branko, valamint három harmadik díjazott is átvehette az érmet, az erzsébetlaki Sárkány György, a helybeli Miklós Valika és a tordai Kónya Ilonka.

A Szent Iván-napi sokadalom fénypontja a tűzugrás volt, amelyet a hagyományok szerint idősek, fiatalok egyaránt átugrálták, abban reménykedve, hogy egész éven keresztül egészségesek maradnak. A tűzbe dobott almákat is kikapkodták a jelenlévők a parázsból, annak is a hiedelem szerint egészségmegőrző ereje van.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!