A horvát elnök eltávolíttatta a történelmi személyek mellszobrát az elnöki palotából

2020. március 10. [11:47]

Betűméret:                     

Zoran Milanović nemrég hivatalba lépett horvát államfő eltávolíttatta a történelmi személyek mellszobrait az elnöki palotából, azok visszakerülnek a múzeumokba - közölte kedden a helyi média.

Az elnöki hivatal előcsarnokát a közelmúltig Josip Juraj Strossmayer német származású horvát római katolikus püspök, I. Tomiszláv horvát király, Mazsuranics Iván horvát költő és államférfi, Starcsevics Antal horvát politikus és publicista, Stjepan Radić horvát politikus, a Horvát Parasztpárt első elnöke, Boldog Alojzije Viktor Stepinac, a Zágrábi főegyházmegye érseke, bíborosa és Franjo Tuđman, Horvátország első elnöke mellszobrai díszítették.

Az elnöki hivatal közleményében az áll: Strossmayer szobra visszakerül a Horvát Tudományos és Művészeti Akadémiára, amely egyben a mellszobor tulajdonosa. A többi mellszobor sorsáról még egyeztet a hivatal más múzeumokkal és kulturális intézményekkel.

A döntés annak fényében született, hogy Zoran Milanović még a választási kampány alatt bejelentette, hogy a büsztöknek nem az elnök palotában, hanem a múzeumokban van a helye - írták.

Öt évvel ezelőtt Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő első intézkedései közé tartozott, hogy eltávolíttatta Josip Broz Tito egykori jugoszláv elnök mellszobrát az elnöki hivatalból.

Az elnök asszony szerint erre azért volt szükség, mert "Tito diktátor volt". A mellszobron kívül elvitték az elnöki palotából a néhai kommunista vezető és felesége, Jovanka Broz összes hagyatékát is.

Zoran Milanović, aki akkor Horvátország miniszterelnöke volt, bírálta Grabar-Kitarović döntését.

Mint mondta, "Tito és Tuđman volt a legjobb, ami az adott történelmi pillanatban a horvátokkal történhetett, és ha horvátként ezt nem érti valaki, akkor az nem érti a horvát történelmet". (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
olvasó
2020. 03. 12. [ 10:30 ]

Így oldotta meg a Tito iránti rajongásából következő erkölcsi dilemmáját: ha már a diktátort nem teheti vissza, akkor a többit is eltakarítja. Egyébként Strossmayer volt az, aki megtiltotta a szerémségi és szlavóniai katolikus templomokban a magyar nyelv használatát.