Eladásra kínáltak néhányat az ellopott drezdai ékszerek közül

A lengyel Fehér Sas-rend melltűje. A tolvajok 9 millió eurót kérnek érte bitcoinban
A lengyel Fehér Sas-rend melltűje. A tolvajok 9 millió eurót kérnek érte bitcoinban

2020. január 10. [17:54]

Betűméret:                     

Ismeretlenek kínáltak eladásra két olyan ékszert egy izraeli biztosítási cégnek, amelyek a múzeumként működő drezdai uralkodói palota kincstárából tűntek el, amikor tavaly novemberben betörtek az intézmény Grünes Gewölbe elnevezésű épületrészébe, írja a DPA hírügynökségre hivatkozva az MTI.

Zvika Nave, a CGI biztosítási cég üzletvezetője elmondta, hogy az e-mailben jelentkező ismeretlenek 9 millió eurót kértek bitcoinban a lengyel Fehér Sas-rend melltűjéért és száz fehér gyémánttal kirakott vállbojtért. A CGI azt állítja, hogy hetek óta foglalkoznak a Grünes Gewölbe biztonsági intézkedéseinek és a betörés körülményeinek vizsgálatával, a múzeum azonban nem tud ilyen megbízásról.

Az üzletvezető elmondta, hogy minden információt átadtak a drezdai államügyésznek. Természetesen semmi nem garantálja, hogy tényleg a rablók jelentkeztek, lehet szó egyszerű hoaxról is. A közlemény kitér arra is, hogy az e-mail küldői nem lekövethetőek.

Mint arról portálunk is beszámolt, tavaly novemberben betörtek a szász uralkodók palotájának világhírű kincstárába, ahonnan közel egymilliárd euró értékben loptak el ékszereket. A szász tartományi rendőrség szerint alaposan megtervezett akcióról lehetett szó. Feltételezhetően négyen követték le a bűncselekményt, akik az ablakon át, a nyílt utcáról jutottak be a Grünes Gewölbe épületébe, és célzottan az ékszerterem felé indultak, főként gyémántokat és briliánsokat loptak.

A három ellopott ékszergarnitúráról Marion Ackermann, a szász állami műgyűjtemények főigazgatója az eset után azt mondta, hogy a kollekciók a 18. századból származnak, és bár a tárgyak egyenkénti értéke nem kiemelkedő, együtt Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, és felbecsülhetetlen értéket képviselnek. A tárgyakat pont az ismertségük miatt nehéz lesz értékesíteni, ezért fennáll a veszélye, hogy a rablók végül megsemmisítik őket, és a drágaköveket külön adják el. A Grünes Gewölbét a betörés óta fegyveres őrök őrzik éjjel-nappal, a világhírű kincstár azóta sem nyitott ki.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!