Sikeresen landolt a világ leghosszabb útját megtevő kereskedelmi repülőjárat

Az út közel húsz órás
Az út közel húsz órás (Fotó: AFP)
(Fotó: AFP)

2019. október 20. [14:50]

Sikeresen landolt az ausztrál Qantas légitársaság New Yorkból Sydneybe tartó tesztjárata, amivel azt nézték meg, hogy milyen hatással van a majdnem 20 órás repülőút a személyzetre és az utasokra. A Boeing 787-9-es típusú repülőjének a fedélzetén 49-en tartózkodtak. A következő hónapban azt teszteli a légitársaság, hogyan nézne ki egy London-Sydney útvonal, és a tesztek után döntenek majd arról, hogy várhatóan 2022-ben vagy 2023-ban elindítsák-e ezeken az útvonalakon a járatokat.

Ezek lennének az eddigi leghosszabb kereskedelmi útvonalak, aminél nagyon szigorú szabályok vonatkoznak majd a poggyászok súlyára, hogy ne kelljen megszakítani az utazást tankolás miatt. A tervek szerint a gép teli tankkal szállna fel és az utasok limitált számú és súlyú poggyászain kívül más szállítmányt nem vinne magával.

A repülés úgy néz majd ki, hogy megkérik az utasokat, hogy állítsák át az óráikat sydney-i időszámításra, és az első hat órában ébren kellene maradniuk, hogy elkerüljék a kimerítő jetlaget. Hat órával később magas szénhidrát tartalmú ételt kapnak majd, és leoltják a világítást, hogy ekkor aludjanak.

A mostani repülés alatt folyamatosan monitorozták a pilóták agyhullámait, melatonin-szintjét, és éberségét, és azt is nézték, hogyan hat az utasokra, ha egyszerre ennyi időzónát lépnek át.

Jelenleg a világ leghosszabb kereskedelmi útvonala a Szingapúr-New York járat, ami szintén több mint 18 órás folyamatos repülést jelent, a Qatar Auckland-Doha járata 17:40 perc, míg a Perth-London útvonal 17:20 percnyi repülést jelent. A légitársaságok szerint egyre népszerűbbek a nagyon hosszú járatok, így a jövőben várhatóan még több 16-18 órás, megszakítás nélküli repülőút jelenik majd meg a nagyobb társaságok kínálatában. (Index)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!