Lakodalom van Muzslyán

A násznép
A fiatalok
A Muzslyai lakodalom rendezvény keretében művelődési műsor is volt
Készül a lakodalmi disznópaprikás

2019. május 11. [22:05]

A muzslyai RÉMUSZ hagyományápolók egyesülete 14. alkalommal szervezte meg a Muzslyai lakodalom elnevezésű rendezvényét, azzal a céllal, hogy a régi hagyományokat, a néhai lakodalmi szokásokat megőrizzék, és az utókornak megőrizzék.

A délelőtt folyamán a rendezvény keretében lakodalmi disznópaprikás főzésében mérettetett meg 22 benevezett csapat. Vendégek érkeztek nemcsak a környékről, hanem még távolabbról is, így Romániából és Magyarországról is voltak részvevők, mégpedig Ótelekről, illetve Gyöngyösről.

A hagyományos, lakodalmi aprósütemények versenyét is megejtették, az édes kalácsokból 42-t kóstolt végig a zsűri, míg a sós sütemények mezőnyében 15 kaláccsal versenyeztek a hölgyek. Emellett a jó itókákból sem volt hiány, ezúttal is sokféle nedűt, házi pálinkát bírált el az erre szakosodott zsűri.

A rendezvényt hivatalosan Kovács Elvira, parlamenti képviselő nyitotta meg, valamint a jelenlevőket Nagybecskerek önkormányzata nevében Duško Radišić, a polgármester segédje köszöntötte. A megnyitó után művelődési műsor következett, amely sokszínű programot kínált a közönségnek, hiszen a környék más-más nemzeteinek tánccsoportjainak, énekcsoportjainak bemutatkozását láthatták a nézelődők.

Estefelé a községházától indult a násznép a Muzslyai lakodalom helyszínére, előtte azonban betértek a templomudvarba, ahol Kalapis Sztoján atya megáldotta a felvonulókat. A Muzslai Petőfi Sándor MME nagytermében zajló lakodalomban a régi szokás szerint a vőfélyek köszöntötték be a vendégeket, akiket a násznagy és a násznagyné fogadott, ebben az esetben a település tanácselnöke, Palatinus Ervin és neje, Zsuzsanna vállalta ezt a szerepet. Kivételesen menyasszony és vőlegény is volt a lakodalomban, ezt a szerepet Rapos Emma és Hódi Krisztián vállalta. A lakodalomban a koszorúslányok minden vendégnek rozmaringot tűztek, ugyanakkor minden lakodalmi mozzanatot is rigmusaikkal végigkísértek.

Az idén sem múlik el a lakodalom menyasszony- és menyecskeruha bemutató nélkül, amelyet a Tina szalon tulajdonosainak köszönhetnek a szervezők.

Kónya-Kovács Otília

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!