Ezek a legnépszerűbb országok a turisták szemében

2018. november 29. [14:56]

Betűméret:                     

Ha néhány évre visszatekintünk, azonnal szembetűnik, hogy a legfelkapottabb turisztikai úti célok listáján az első helyeken hosszú ideje ugyanazok az országok állnak.

Az európai országok közül vitathatatlanul Franciaország – és azon belül természetesen Párizs – vezet turisztikai látványosságaival, de utána szorosan Olaszország, Spanyolország és Nagy-Britannia is követi a sort. A Turisztikai Világszervezet 2017-es adataiból, illetve az idén szeptemberben közzé tett jelentések alapján egyértelműen kijelenthető, hogy míg az idegenforgalom a fent megnevezett európai országokban továbbra is lassú ütemben növekszik, a turisták kezdenek felfedezni más, eddig kevéssé látogatott országokat is. De nézzük a részleteket az UtazzLastMinute.hu gyűjtése alapján!

Legnépszerűbbek továbbra is az európai városok

Az már most ki lehet jelenteni, hogy a 2017-es adatokhoz képest 2018 folyamán a turizmus tekintetében továbbra is jellemző a tartós növekedés. Az Európába látogató turisták száma jelentős (ez tavaly 8% volt 2016-hoz képest) növekedést mutat. A turisták számát tekintve úgy tűnik Európán belül továbbra is mindenekelőtt a Földközi-tenger déli része vezeti, Törökország, Spanyolország és Olaszország közkedvelt úti cél maradt idén is. A közép- és keleti európai turistacélpontok ugyancsak stabil növekedést mutatnak. A fentiek ellenére persze Franciaország maradt a turisták első számú úti célja, az őket követő Egyesült Államok és Spanyolország szinte azonos eredménnyel kerül, úgy néz ki idén is a rangsor elejére.

Ázsia és ezen belül Kína is jön fel

Kína az országba látogató turisták számát tekintve minden bizonnyal idén is átlépi a 60 milliós küszöböt, de nem panaszkodhat – különösen, ha a két ország méretbeli különbségére gondolunk – és sem a maga több mint 52 milliós turistájával. A turizmusból származó bevételek rangsorában ellenben egyértelműen az Egyesült Államok vezet, az idegenforgalom minden bizonnyal idén is több százmilliárd dolláros bevételhez fogja juttatni az észak-amerikai országot.

Ha nem történik valami rendkívüli, a növekedés nem fog megállni!

A globalizáció következményeként bizonyos értelemben valóban kicsi lett földgömbünk. Nemcsak arról van szó, hogy modern korunkra az országok, sőt a kontinensek közötti utazás egyre könnyebbé vált. A helyzet úgy áll, egyre többen engedhetnek meg maguknak külföldi utakat. Ez a két faktor pedig egyértelműen azt vetíti előre, hogy a globális turizmus növekedése a közeljövőben nemigen fog megállni. Még érdekesebb képet kapunk akkor, ha az egyes – főleg európai – országok ingatlanpiaci helyzetének alakulását vesszük nagyító alá a mögöttünk hagyott egy-két évtized távlatában. Az ingatlanosoknak arról számolnak be Budapesttől Barcelonáig, hogy miközben igen kifizetődő foglalkozás a turisták kiszolgálása, a szó szoros értelmében hiány alakul ki a bérlakásokból, a lakásárak és a bérleti díjak az egekbe emelkednek.

Legjobban a kevésbé ismert turistacélpontok forgalma növekszik

Az adatokat kicsit közelebbről szemügyre véve azt látjuk, hogy a közelmúltban Európában és vonzáskörzetében nagyrészt azokban az államokban nőtt leginkább az idegenforgalom, amelyek a nemzetközi turizmus „térképén” nem számítanak klasszikus turistaparadicsomnak. Érdekes, hogy míg Franciaországban a tavalyi évben minimum 5%-al növekedett a turisták száma 2016-hoz képest, addig például a kevésbé közismertebb Grúziában a 20%-ot is meghaladta az éves növekedés. Egyértelműen kijelenthető tehát, hogy amennyiben a tendenciák folytatódnak és a globális turizmus tovább növekszik, egyre felkapottabbak lesznek a kis országok, illetve az addig kevésbé népszerű üdülőhelyek.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!