III.Tiszaszentmiklósi fux-bajnokság: Végleg „elkelt” a vándorserleg

Egy helyi házaspár, Szabácsi János és Zsuzsanna harmadszor is megnyerte a versenyt

Szabácsiék a díjakkal és a szervezőkkel
Szabácsiék a díjakkal és a szervezőkkel

2018. február 10. [18:13]

A tiszaszentmiklósi Piros Tulipán magyar hagyományőrző és környezetvédő egyesület szervezésében ma tartották meg a III. Fux-bajnokságot a faluban. Az egyedi kártyajátékra ezúttal 12 kétfős csapat jelentkezett.

A fux egy olyan egyedi kártyajáték, amelyet nálunk, de szélesebb környezetünkben is kizárólag Tiszaszentmiklóson játszanak a magyar és a lengyel populáció tagjai. Máshol nem is ismerik. Tiszaszentmiklós az egyetlen olyan vajdasági település, ahol nagyobb lélekszámú lenyel poluláció él. Ennek eredményeként szoros kapcsolatot ápol a falu Lengyelország belgrádi nagykövetségével, a lengyelországi Wisla városával pedig gyümölcsöző együttműködést tart fenn.

A fuxot magyar kártyával játsszák, hatos leosztásban, és egy bizonyos szinten a hetesezésre vagy a filkózásra hasonlít. Színre színt kell dobni, de fontos a kártyalapok nominális értéke is. A szabályokat nem könnyű elmagyarázni, de egy kis gyakorlattal könnyen belejön az ember – állítják a versenyzők, ennek ellenére a kivülállónak nehéz megértenie egy olyan kártyajátéknak a lényegét, amelyet „madzagokra” játszanak és úgynevezett „lyukakat” is írnak, amelyek az első játékban nem számítanak, de a másodikban már igen. A nominális értéknél az a lényeg, hogy valamelyik csapat 60-on felül teljesítsen, mert akkor nyer, és akkor is, ha öt madzagot szerzett.

A fuxot valamikor a fél falu játszotta. A koraesti órákban a tiszaszentmiklósi házak előtt még az utcán is fuxot játszottak az emberek, de akkor is ezzel ütötték agyon az időt a falubeliek, amikor rossz idő volt és nem lehetett dolgozni a földeken. A televízió térhódítása sajnos visszaszorította a fuxot, egyre kevesebbet és kevesebben játszották, és csak a Vajdasági Magyar Szövetség tiszaszentmiklósi helyi szervzetének köszöbhető, hogy nem merült feledésbe, amely 2016-ban, a pártsejt 20. születésnapjának tiszteletére - természetesen hagyományteremtő szándékkal - megszervezte az I. Fux-bajnokságot. Akkor 19, tavaly 16 páros nevezett be a versenyre.

A ma megtartott versenyt a Piros Tulipán a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával és helyi segítők jóvoltából szervezte meg. Farsangi időszak lévén első ízben egy farsangi felvonulást is szerveztek, amelyen a helybeli gyerekek színesnél színesebb jelmezekben vonultak végig az utcákon és igyekeztek elűzni a telet. A fux-versenyre a farsangolás után, a helyi vadászotthon nagytermében került sor.

A résztvevők többsége az eddigi versenyeken is ott volt és főleg olyanokból tevődött össze, akik gyerek koruk óta fuxoznak. Örvendetes azonban, hogy már a fiatalok is kezdenek érdeklődni iránta, ami reményt ad arra, hogy ezek az évente egyszer megrendezésre kerülő versenyek még tömegesebbek, kedveltebbek legyenek.

A fux-bajnokságot 2016 és 2017 után immár harmadik alkalommal a tiszaszentmiklósi Szabácsi házaspár nyerte. János és Zsuzsanna ezúttal sem talált legyőzőre, s ezzel végérvényesen elhódította a verseny vándorserlegét, a szervezőknek jövőre újról kell gondoskodniuk.

A négyesdöntőben szereplő csapatok további sorrendje: 2. a Kertész Albert - Tóth Erzsébet testvérpár, 3. a Tosztás Ferenc – Sava Čalaketić, 4. pedig a Hajnal Erzsébet - Lénárt János alkotta csapat.

Az első három helyezett arany-, ezüst- és bronzérmeket kapott.

A rendezvény a délutáni órákban közös ebéddel és jó hangulatú társalgással fejeződött be.

Bödő Sándor

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!