Este kilenc után, nálunk és náluk

Illusztráció
Illusztráció

2019. július 21. [17:11]

Betűméret:                     

A helyi önkormányzatok, a kereskedelmi törvény értelmében, korlátozhatják az alkoholos italok árusításának idejét. A Novi Pazar-i önkormányzat élt is ezzel a lehetőséggel és 21 óra után megtiltotta az alkoholos italok árusítását az üzletekben, kioszkokban és más kereskedelmi létesítményekben.

Az ezzel kapcsolatos szabályzatot a helyi képviselő-testület is elfogadta július elején, s azóta hatályba is lépett.

Az önkrományzatban azt mondják, a döntés prevenciós okokból született. „Nem alkoholtilalmat akarunk bevezetni, csak azt szeretnénk, ha a közbiztonság megfelelő szintű lenne”, magyarázta a BBC-nek Hidajet Plojović, a Novi Pazar-i városi közigazgatás tisztségviselője. A vendéglátó-ipari létesítmények továbbra is árusíthatnak alkoholos italokat a késő esti órákban.

A kereskedelemről szóló törvény értelmében a helyi önkormányzatok előirányozhatják azon termékek árusításának idejét, amelyek használata jelentős mértékben kihathat a közbiztonságra. Az ilyen termékek közé tartoznak az alkoholos italok is. Az, aki nem tartja be az előírásokat, ebben az esetben is büntetésre számíthat.

Mellesleg, a közrendről és közbiztonságról szóló törvény értelmében Szerbiában a 16 évnél fiatalabb személyeket a boltokban nem szolgálhatják ki alkoholos italokkal (dohányáruval sem), de ez vonatkozik az ittas személyekre is. Hogy hányan tartják ezt be, arról viszont nem szól a fáma, mint ahogyan arról sincsenek adatok, hány büntetést róttak ki az előbbiek miatt, pedig a pénzbüntetés a törvény szerint egészen félmillió dinárig terjedhet. Ahogy elnézem az utcában található üzlet és kioszk gyakorlatát, ahol gyerekek vásárolnak rendszesen cigit és mellé sört, az államkasszát jócskán fel lehetne tölteni.

Novi Pazar egyébként nem az első szerbiai város, ahol kihasználták a törvény adta lehetőséget és korlátozták az alkoholos italok forgalmát. „Más önkormányzatok, például Nagybecskerek és Pancsova példáján buzdultunk fel, ahol vannak vagy voltak hasonló megszorítások”, mondják.

Nagybecskereken 2013-ban hozták meg a határozatot, miszerint a benzinkutakon, kioszkokban, gyorséttermekben 23 és reggel 6 óra között tilos a szeszesitalok árusítása, a sört is beleértve. Annak idején a szerb fővárosban is hoztak hasonló döntést. A szabályzat 2011 és 2015 között volt érvényben, időnkénti megszakításokkal.

A szeszesitalok árusításának 22 óra utáni tilalmát először 2011-ben vezették be, de az Alkotmánybíróság döntésével már a következő évben megszüntették, miután alkotmányellenesnek találták. A kereskedelemről szóló törvény modósítása 2013-ban ismét lehetővé tette. Akkor Belgrádban úgy döntöttek, hogy 22 és 6 óra között nem árusítható alkoholos ital, ez alól csak az újévi ünnepek, továbbá a pravoszláv újév ünnepe, január 13-a és 14-e volt kivétel. Indokként a polgárok egészségének és biztonságának védelmét hozták fel. Így volt ez egészen 2015 végéig, amikor is a határozatot újfent hatályon kívül helyezték. A belgrádiak így azóta ott és akkor vesznek szeszesitalt, ahol és amikor kedvük szottyan.

A hónap elején Finnországban jártam. Korábban is hallottam már a szeszesitalok ottani korlátozásáról, meg azokról a történetekről is, miszerint ezt úgy játsszák ki, hogy hétvégén a derék skandinávok felülnek egy kompra és a vámszabad övezetben a sárgaföldig leisszák magukat. Nem tudom, mi ebből az igaz, mert ilyen kompot nem láttam, igaz, részeg finnt sem. De saját tapasztalat, amikor 21 óra 7 perckor a helsinki önkiszolgálóban, ahol vettünk (volna) egy üveg ásványvizet, meg két doboz, 4 százalékos alkoholtartalmú gyümölcsös akármit, a kasszás kislány közölte, hogy a két doboz akármit nem vásárolhatjuk meg, mert elmúlt kilenc óra és kedves mosollyal félretette őket, s csak az ásványvizet számlázta.

Náray Éva

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. 07. 26. [ 17:04 ]

Nekem is eszembe jutott egy kanadai történet: 1974 nyarán Torontóban jártam, bloor street-en sétálgatva a délközeli forróságban mikor megpillantottam egy szívdobogtató táblát amelyen a felirat az volt Budapest Restaurant. Igaz sankos hölgy nem beszélt magyarul, de angolul igen. Kértem egy nagy korsó sört. A hölgy udvariasan az órára mutatott, s azt mondta, hogy még nincs dél. Hiába mondtam azt neki, hogy nem az időről kérdeztem hanem sört kértem, de délig alkoholos ital nem kapható.


Simon Hilda
2019. 07. 22. [ 15:07 ]

Jó elgondolás az éjszakai alkoholárusítás tilalma. De sztem aki inni akar, az megoldja, 9 után is, előrelátóan bespájzol, vagy betér 1 kocsmában, vagy más vendéglátó helyre. Mint ahogy a finnek teszik a komphajón - és ez igaz, ( fiam mesélte, kamionos élményei közt)